Суспільство (відео)

Книга колективу «Челайн» «Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» перемогла в конкурсі «Книга року» (Відео)

У чернігівській бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулося нагородження переможців конкурсу «Книга року», що проводиться вже 24 роки. На конкурс надіслали 19 книжок і 22 рукописи. Журі серед них обрало 19 переможців у сімох номінаціях: «Проза», «Поезія», «Публіцистика та науково-популярні видання», «Література про російсько-українську війну», «Дитяча література», «Відкриття року» та «Майбутня книга».

«Цього року ми розглядали лауреатів-кандидатів і нагороджували книжки, опубліковані в 2022 році. Цього року, я вам скажу, боротьба за перші місця була запекла, члени журі сперечались, вели дискусії, але ж потім все-таки було таємне голосування»,- Ганна Пушкар, директорка Чернігівської міської комунальної ЦБС.

У цьому конкурсі оцінювали твори як уже відомих авторів, так і тих, хто написав свої перші книжки.

«Цього року, я вам скажу, ми запровадили дві нові номінації. Це «Дебют року» – дуже важливо підтримати людину, яка тільки видала свою першу книжку. А ще це номінація «Рукопис». Чому це важливо? Тому що деякі книжки дуже талановито написані, але наразі не знайшли свого видавництва, свого видавця. І ми можемо цьому посприяти інформаційно»,- Ганна Пушкар, директорка Чернігівської міської комунальної ЦБС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставку «Вони віддали життя за Чернігів» тимчасово прибрали

Книга колективу «Челайн» «Нескорена Чернігівщина: реальні історії війни» перемогла в конкурсі «Книга року – 2022» в номінації «Література про українсько-російську війну». Це видання – зібрання журналістських репортажів п’ятьох авторів: Павла Солодовника, Таліни Тарасенко, Ірини Осташко, Світлани Білоус і Марини Кирієнко. У книжці описані реальні історії людей, які пережили окупацію Чернігівщини й облогу міста.

«У перші дні, коли росіяни відступили з території Чернігівщини, журналісти виїхали в населені пункти області, загалом до Чернігова, по Чернігову, аби зібрати історії людей, які пережили повномасштабне вторгнення таким, яким воно було насправді. Тому що дуже важливо збирати саме свіжі свідчення, коли рани в людей ще не загоїлися. Це дуже складно з людського погляду, тому що ти спілкуєшся з людьми, які пережили страхітливі події. Але водночас це важливо, адже коли минає трошки часу – це все забувається, затирається в пам’яті, і для нас, для журналістів, важливо було зібрати оці перші свідчення того, як усе насправді відбувалося на Чернігівщині»,- Таліна Тарасенко, співавторка книжки «Нескорена Чернігівщина».

Також у цій номінації перше місце посіла книга «Чернігів у вогні» журналістського колективу газети «Чернігівщина»: Сергія Дзюби, Марії Пучинець, Віталія Назаренка та Григорія Войтка. У номінація «Проза» перемогла книга Олександра Забарного «Багряні терикони». У номінації «Поезія» переможцем стала книга «Хребет» Євгена Єльпітіфорова. У номінації «Публіцистика та науково-популярні видання» перше місце посів Анатолій Адруг із книжкою «Декоративне мистецтво Чернігова другої половини XVII – початку XVIII ст.». У номінації «Дитяча література» першою стала книжка «Нерозлучні шкарпетки Ромчика» Марини Почкай. У номінації «Відкриття року» перемогла книга Віталія Медведя «Янголи Білого Дому». У номінації «Майбутня книга» відзначили роман «Анфілада» Олени Демір.

Утім, колектив «Челайн» не зупиняється у створенні потрібної літератури і нещодавно була опублікована друга книга – «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині», автором якої є журналіст «Челайн» Павло Солодовник. Це видання – документальні свідчення про війну на Чернігівщині.

Книги, які брали участь у конкурсі «Книга року», можна взяти почитати у бібліотеці ім. М.Коцюбинського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button