Суспільство (відео)

Коли садити: картоплярі розповіли, що буде з картоплею, посадженою в холод (Відео)

Цього року початок весни був прохолодний і вологий. Тому й строки посадки другого хліба українців посунулися. Точніше, мали б посунутися. Але багато хто садить картоплю, керуючись своїми традиціями.

«Багато людей садять картоплю не тоді, коли прийшли терміни нормальної посадки, а тоді, коли діють інші обставини – або приїхав трактор, або сусід посадив, ми що, гірші? Теж давай посадимо», — Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

За словами керівника підприємства, що спеціалізується на вирощуванні та селекції картоплі, його досвід підказує, що картоплю краще садити тоді, коли земля вже прогрілася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про рекет, ринок землі та ягідництво: фермер із Городнянщини Віктор Малофій розповів про роботу на землі

«Ми завжди так робимо у своєму господарстві. Температура ґрунту зранку на глибині 10 сантиметрів повинна бути не менше як 10 градусів. Тоді картопля ростиме нормально і не хворітиме. І ви матимете гарний урожай», — Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

Бульба, посаджена в холод, втрачає потенціал росту й уразлива до хвороб, здебільшого на присадибних ділянках, на яких не застосовують фунгіциди.

«Немає вже в неї потенціалу. Тому що вона всю свою енергію, яку мала витратити на зростання, витратила на своє зберігання або виживання», — Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

Ще тиждень тому показники ґрунту для висадки картоплі були вкрай негативними.

«Ми міряли температуру землі тиждень тому, то о шостій годині ранку вона була 5.1 градуса. Я не вважаю, що це добре. Але через кілька днів вона вже була 9 градусів і можна було поступово починати», — Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля».

За словами аграрія, наразі ґрунт уже прогрівся – і час для посадки ідеальний. Більше того, з цим не варто зволікати, адже тепер земля поступово втрачає вологу, особливо на піщаних ґрунтах.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button