Суспільство (відео)

Колючі гості: жителька Чернігова влаштувала «ресторан» для їжаків (Відео)

Їжачиний ресторан влаштувала на подвір’ї свого приватного будинку чернігівка Яна Титенок. Дівчина розповідає, що зо два роки тому до неї в гості почав приходити колючий гість, якого її родина періодично підгодовувала. Наступної весни їжаків було вже двоє. А от цього року гостей побільшало – щонайменше шестеро. За вечір вони можуть навідатися по кілька разів.

«Ми вже навчилися їх розрізняти. Двоє ходять такі… Видно, що молоді, вони високі з довгими лапками, постійно бігають. Він із-під воріт вибігає, швидко їсть. Якщо шурхіт якийсь, він швидко тікає. Є у нас дуже сміливий їжак, він може по ногах пройти, він на нас не зважає, а якщо тарілка його порожня, то він стоїть і просить їсти», — розповідає Яна Титенок, чернігівка.

Яна розповідає, що є один їжак, який наганяє страху на всіх інших. Якщо до двору навідуються інші колючі гості, то він їх одразу жене. Іноді може й ричати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорога смерті: через прорахунки проектантів на чернігівських шляхах масово гинуть тварини

Біологи розповідають, що зараз у місті дійсно можна спостерігати багато їжаків європейських. Селяться вони здебільшого в кущах. До людей тварини виходять переважно через недостатню кількість природної їжі. Користь від цих тварин досить значна, адже їжаки поїдають шкідників і змій.

«Вони поїдають насамперед комах, поїдають мишок, можуть з’їсти жабку, а можуть напасти на невеличку змію, отрута змії для них майже незгубна. Гадюка, яка зустрічається в наших широтах, цілком придатна для їжі їжакові. Тому їжак приносить для нас користь», — говорить Юрій Леус, завідувач відділу біології комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

«Такій дружбі ми дуже раді, тому що живемо в приватному секторі, в нас поряд ліс, річка, і дуже часто в нашому дворі лазили вужі. Будь-де. Ми їх дуже боїмося. А я знаю, що їжаки їх їдять, і от уже два роки в нас вужів немає. Є один їжак, який після того, як поп’є молоко, робить обхід по всій території. Він залазить у квіти, там їсть хрущів, чутно хрускіт», — розповідає Яна Титенок, чернігівка.

Спеціалісти кажуть, що підгодовувати їжаків можна. Їм можна давати лохину, ожину, суниці, малину. Також тварини непогано їдять яблука та груші. Але не варто годувати колючих гостей екзотичними фруктами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпритульні тварини на вулицях: чернігівська зооволонтерка розповіла, як зменшити їх кількість

«Добре їсть червяків земляних, таких, щоб були товстенькі, свіженькі. Можна давати шматочки мясця – це курятина, мясо індички, яловичина, бажано не свинину і теж у недуже великій кількості. Є така думка, що їжачки непогано пють молоко. Молоко вони можуть пити, але воно переважно в організмі дорослого їжачка не засвоюється, оскільки відсутній такий фермент, що розщеплює лактозу. І тому я не радив би давати багато молока на підгодівлю їм», — зауважує Юрій Леус, завідувач відділу біології комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів».

Та хоч Яна годує їжаків молоком і нечасто, але це вже починає «влітати в копійку». До того ж дівчина купує для чотирилапих і смаколики.

«Зараз ми вже думаємо над тим, щоб завести собі корову. Тому що ці всі їжаки випивають дуже багато молока. На тиждень у нас іде десь два літри. Також ми купуємо черешню. Коли почався сезон, я собі купувала, відповідно, я і їм давала. Полуниці давала, курячі кісточки, насправді така дружба вдаряє по нашому гаманцю, але ми їх любимо», — говорить Яна Титенок, чернігівка.

Біолог Юрій Леус розповідає, що підгодівля не нашкодить їжакам і вони зможуть полювати, як і раніше. Тварина живе 5-6 років. Її навіть можна утримувати в неволі, але небажано цього робити. Адже їжаки схильні впадати в сплячку, тому для них треба створювати особливі умови. До того ж вони є важливим елементом екосистеми Полісся.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button