Суспільство (відео)

Команда добра і допомоги: відновлювати Чернігівщину допомагають волонтери та іноземні партнери (Відео)

Підлога з землі, цегляні стіни та відсутність необхідних комунікацій — таким було укриття Чернігівського дитячого навчального закладу №4 до початку тут відповідних ремонтних робіт. 

«Це було просто підвальне приміщення, яке не було забезпечене нічим необхідним для перебування в ньому дітей», — Алла Дока – завідувач Чернігівського дитячого навчального закладу закладу №4 «Калинонька».

Під час активних бойових дій на території області Чернігівський садочок №4 зазнав значних пошкоджень, адже одним з перших потрапив під ворожий вогонь ще у лютому 2022 року.

Над відновленням приміщення закладу протягом більш ніж півроку працювали міжнародні партнери. Разом з тим, повне облаштування укриття тут було профінансоване урядом Бельгії, а виконали необхідні роботи з ремонту волонтери добровольчого будівельного батальйону «Добробат».

«Ми партнери з Бельгійським урядом. Бельгійський уряд профінансував цей проект і ще три: в Сумській та Харківській області. І ми зробили це сучасне укриття разом з нашими партнерами», — Дмитро Іванов – виконавчий директор ГО «Добробат»

23 лютого 2024 року Чернігів, з робочим візитом, відвідала делегація з Бельгії. Укриття дитячого садочку №4 стало однією з локацій для зустрічі з представниками міста, волонтерами та жителями Чернігова. Разом з тим, представники Бельгії подякували жителям України за стійкість, а волонтерам за якісне виконання роботи.

«Це дивовижно, що ви можете втілювати такі проєкти навіть перебуваючи у стані війни. Я щаслива, що Бельгія змогла підтримати ремонт в укритті цього дитячого навчального закладу, вплинути на розвиток освіти у вашій країні. Діти це – майбутнє України і дуже важливо робити все можливо аби їх вберегти», — Каролін Женне – Федеральний міністр співробітництва з питань розвитку Бельгії.

До початку великої війни садочок не мав укриття, було лише неохайне підвальне приміщення . За кілька днів до повномасштабного вторгнення освітяни навели у ньому лад, наскільки це було можливим, власними силами. Пізніше, під час обстрілів району міста в якому розташований садочок, в цьому підвалі переховувались жителі з сусідніх будинків. Після деокупації області, коли розпочалося відновлення приміщеня закладу, представники громадської організації «Добробат» розробили необхідну проєкно-кошторисну документацію та розпочали роботи з облаштування укриття. 

«Ми займаємося відновленням: 80% — це «fastrecovery», тобто вікна та дахи, те, що потрібно швидко робити. Наразі ми перейшли в інфраструктурні проєкти, в одному з яких ми знаходимось наразі», — Дмитро Іванов – виконавчий директор ГО «Добробат».

«Дуже якісно зроблено, надійно. Ми задоволені. Дітки перебувають в комфортних умовах , для кожної групи ми маємо окреме приміщення, яке обладнане і вентиляцією, і обігрівачами. Також ми тут можемо і спати, і приймати їжу, якщо ці режимні моменти попадають на тривогу», — Алла Дока – завідувач Чернігівського дитячого навчального закладу закладу №4 «Калинонька» 

Наразі представники громадської організації «Добробат» продовжують активну роботу на території Чернігівської області, допомагаючи постраждалим унаслідок активних бойових дій у наальному відновленні житла, а також об’єктів соціальної інфраструктури.

«На Чернігівщині ми плануємо реалізовувати нові проєкти. Наразі ми працюємо в Ягідному, в Іванівській громаді, Киїнській громаді дахи, вікна. Будемо також робити заклади охорони здоров’я та школи. Ми працюємо над тим аби у нас збільшувалась кількість партнерів, адже для того аби ми могли більше робити нам потрібно більше ресурсів і ми беремо їх з–за кордону, для того аби не переобтяжувати наших людей, адже всі розуміють, що донарити люди дещо втомилися. Натомість в наш рух, в нашу філософію, люди можуть прийти і допомогти руками та знаннями, а ресурси ми знаходимо за кордоном», — Дмитро Іванов – виконавчий директор ГО «Добробат».

Чернігівщина стала однією з перших областей де після деокупації розпочав свою роботу «Добробат». Наразі ж представники цієї громадської організації працюють над відновленням у 7 областях нашої країни, що найбільше постраждали внаслідок активних бойових дій: це Чернігівська, Київська, Сумська, Харківська, Херсонська, Запорізька та Миколаївська області.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button