Суспільство (відео)

Комітет Верховної Ради в Чернігові: область чекає непопулярна реформа, що має врятувати якість освіти (Відео)

Непопулярну реформу, що має трансформувати всю освітню мережу України, обговорили в Чернігові члени комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

«Ми маємо розуміти, що без цього, без таких непопулярних кроків не буде реального розвитку освіти. Краще дитина трішки проїде, пройде, я не знаю, це по-різному буває, в сильну профільну школу. Бо це не питання того, що дитина отримає атестат. Питання в тому, який атестат отримає ця дитина»,- Сергій Колебошин, заступник голови комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ.

У стінах Чернігівської обласної державної адміністрації пройшло виїзне засідання згаданого комітету, на якому було поставлено наступний акцент – краще менше освітніх закладів, але з учнями та з якіснішим рівнем надання знань.

Тому низку питань щодо безболісного впровадження чергових етапів реформи й обговорили на комітеті.

«Із прийняттям закону про повну загальну середню освіту перед органами виконавчої влади місцевого самоврядування постали деякі питання практичного застосування окремих норм і положень цього закону»,- Сергій Бабак, голова комітету з питань освіти, науки та інновацій ВРУ.

За словами представників міністерства, нинішня освітня мережа потребує змін. Зокрема і як одна зі складових завершення адміністративної реформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потяг на захід: Чернігів відновлює пряме сполучення з Івано-Франківськом і Чернівцями

«Ми з вами живемо сьогодні в часи дуже великої потужної реформи – адміністративно-територіальної. І саме коли ми створюємо потужні свої громади, звісно, ми маємо трансформувати і мережу закладів. Це не стосується лише закладів загальної середньої освіти. Це стосується закладів позашкільної, дошкільної освіти»,- Віра Рогова, заступник міністра освіти та науки України.

У свою чергу представники місцевого самоврядування розповіли, що поступово готуються до нових реалій.

«Трансформація мережі закладів загальної середньої освіти відбувається поетапно шляхом реорганізації закладів, що здійснюють свою освітню діяльність, одночасно на всіх рівнях»,- Василь Білогура, начальник управління освіти ЧМР.

Обласна влада привернула увагу законотворців до низки проблемних питань. Так, попросили дозволити здобуття в складі ліцеїв старшої профільної школи, дошкільної, початкової та базової освіти, вказали на необхідність враховувати кількість учнів у опорному закладі – разом із його філіями тощо. Також зменшення мережі потребуватиме цільових коштів на придбання шкільних автобусів.

«Просимо вас сприяти внесенню змін до положення про опорний заклад, назвавши одним із критеріїв визначення опорного закладу організоване підвезення учнів і педагогічних працівників до опорного закладу та в зворотному напрямку»,- Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

Представники центральної влади запевнили, що норми закону будуть змінені, щоб дати можливість ефективно функціонувати новій школі в умовах громад зі значними територіями та невеликою щільністю населення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button