Суспільство (відео)

Крах родини: скільки розлучень у Чернігові та як запобігти розпаду сім’ї (Відео)

Інститут сім’ї в нашій державі наразі постає перед низкою викликів, які дедалі більше нівелюють його значущість. Разом із популяризацією так званих нетрадиційних родин, зі складною економічною ситуацією, що стимулює виїзд молоді, зі зменшенням народжуваності тощо. Все ж офіційним вироком сім’ї є розлучення. У місті частка розірваних шлюбів по відношенню до одружень становить приблизно 15%.

«Дев’ять місяців поточного року, то кількість актових записів про розірвання шлюбу становить. Якщо ми візьмемо статистику щодо державної реєстрації шлюбу. За 9 місяців поточного року нами записано 1605 реєстрацій шлюбу»,- Людмила Савенко, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану м. Чернігів.

Причин розлучення багато, але фундамент для всіх практично один.

«Емоційне непорозуміння і небажання слухати одне одного та бути разом на одній хвилі. Якщо людина тривалий час замовчує власні проблеми, не висловлює своїх почуттів, а дуже довго тримає їх у собі, то рано чи пізно все це «вилазить» великими скандалами. Ці скандали призводять до того, що люди починають одне одного принижувати, підвищувати голос, маніпулювати якимись колишніми питаннями і все це закінчується тим, що родина розпадається»,- Олена Гірченко, кандидат психологічних наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи з народом народні обранці: чернігівські депутати продемонстрували обізнаність у цінах на продукти харчування (Відео)

Люди століттями вирішують питання, як зберегти родини. Наразі маємо таку собі уніфіковану відповідь від психологів.

«Родину слід розглядати як такий собі годинниковий механізм, у якому кожному коліщатку має бути добре. І якщо навіть одному коліщатку не дуже добре, йому неприємно, то вся система родини зупиняється. Тому, наприклад, не можна ставити в центр родини дітей і жити заради них. Тому не може одне коліщатко крутити всі інші, якщо іншим не подобається. Тому це головна умова – кожен член родини має бути задоволений»,- Олена Гірченко, кандидат психологічних наук.

Чернігівці ж називають свої варіанти розлучень сімейних пар.

«Тому що молодь зараз тягнеться до грошей. Що таке кохання, почуття, їм, мабуть, не відомо».

«Може, бідність, брак коштів».

«Можливо, фінансові питання. Або багато дозволеності зараз у людей. Не поважають сімейні цінності».

Та діляться баченням, як зберегти родину.

«У стосунках між чоловіком і дружиною. І щоб чоловік не пив, бо це капець».

«Уже 12 років у шлюбі. Це діти, мабуть, ну і гроші. Ну, я так думаю».

«Кохання, взаєморозуміння та довіра».

Загалом кожна родина повинна мати свій секрет спільного щастя, яке й зберігатиме союз подружжя непорушним назавжди.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button