Суспільство (відео)

Критика ЧМВА, мільйонні борги містян і часовий люфт для боржників: нарада в Чернігівській міськраді (Відео)

«Ми відзначали День Соборності, два слова про це свято: нам потрібна всім, українцям, насамперед владі центральній, тому що в неї більше відповідальності та більше можливостей впливати на те, що відбувається в державі», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Із промовистого спічу виконувача обов’язків чернігівського міського голови про соборність, діяльність центральної влади та місцевого самоврядування розпочалася традиційна щотижнева ранкова нарада Чернігівської міської ради.

«Головне завдання місцевого самоврядування – в межах можливого підтримувати наші Збройні Сили України, але водночас забезпечувати діяльність міста і надання всіх послуг, які ми маємо забезпечувати», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Та перш ніж почати виконувати окреслені раніше прямі обов’язки місцевого самоврядування, вже, можна сказати, традиційно підкинули дров до полум’я конфлікту між міськрадою та міською військовою адміністрацією Чернігова.

«Так вони ж три ролики уже записали, що вони погодили програму. Нема? Що, серйозно? Записати три ролики, що пришвидшено фінансуємо ЗСУ, і п’ять днів уже минуло, а її досі не погодили. Ну… я навіть не хочу коментувати…», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Та не коментувати не вдалося.

«Ну, але це дивно: ми в середу приймаємо програму, сьогодні вівторок, три ролики є, що затверджуємо, а програми нема. Я такого просто не розумію», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Отже, після монологу нарешті перейшли до обговорення та вирішення проблем Чернігова. Однією з основних тем наради стало питання скасування Кабміном мораторію на відключення комунальних послуг, а також нарахування штрафів і пені населенню за несплату житлово-комунальних послуг.

«30 грудня набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів щодо оплати житлово-комунальних послуг», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

За інформацією керівників низки комунальних підприємств Чернігова, наразі борги містян перед відповідними КП становлять приблизно в сумі 300 мільйонів гривень. Процес оплати озвученої загальної заборгованості чернігівцями триває. Загалом же під час наради прозвучала ідея створення певної моделі взаємодії представників місцевого самоврядування та комунальних підприємств із містянами, щоб максимально дієво вирішити проблему мільйонних боргів.

«Я хотів би, щоб ми вивчили цю структуру, побачили її в контексті особових рахунків, у контексті людей.  Щоб можна було цей борг розбити на кілька місяців, якщо це суттєвий борг, і дати на це ще час. Тобто ми до березня проаналізували, потім ухвалили рішення і дали б людям три місяці, скажімо, до середини літа, коли вже не буде поточних платежів за тепло», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

У загальних рисах ідея має такий вигляд, що спершу відповідна спеціально створена комісія проаналізує історію заборгованості містян, після чого ухвалить рішення щодо шляхів її покрокового погашення. Як зазначив виконувач обов’язків чернігівського міського голови, чернігівці мають встигнути оплатити свої борги в платіжках орієнтовно до початку наступного опалювального сезону.

«Я хотів би, щоб ми це стягнення зробили для людей, як стимул платити або вчасно, або ж звернутися до підприємства з реструктуризацією, якщо заборгованість системна. Звернутися, щоб ми бачили, що люди платять і планують платити», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Утім, чи вдасться втілити в життя озвучений задум – буде зрозуміло з часом.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button