Суспільство (відео)

Влада на Чернігівщині «перекриває повітря» інвесторам зі Швеції та Лівану (Відео)

Більшість сільськогосподарських підприємств Козелецької громади страждають від перекриття доріг їхнього адміністративного центру. Ще минулого року проїзд через Козелець по всіх шести дорогах перекрили для великовантажного транспорту (понад 12 тонн), мотивуючи це руйнуванням доріг. Хоча аграрії й готові за дольової участі їх відновлювати. Наважились сказати про проблему тільки «Агрорегіон – Козелець» (інвестори – шведи) та «Данівське» (інвестори – ліванці), утиски яких, за їхніми словами, відбуваються не вперше. Решта публічно проблему воліють не розголошувати. Аграрії стверджують: перекривають дороги навмисно, щоб завадити бізнесу. Адже навіть Апеляційний суд рішення Козелецької селищної ради вже скасував, а віз, як кажуть, і нині там.

«Ми можемо побачити наші склади звідси, але доїхати до них ми не в змозі. Фури об’їжджали в нас по Носівській трасі. Це ще плюс 80 кілометрів», — розповідає керівник ТОВ «Агрорегіон – Козелець» Катерина Мороз.

«Іншої під’їзної дороги до господарства не існує. Було запропоновано рух транспорту по полях», — говорить директор ТОВ «Данівське» Юрій Кириленко.

«Якщо господарству потрібен такий шлях, то щоб господарство збудувало собі дорогу», — зазначає директор ТОВ «Данівське» Юрій Кириленко.

Коментувати власні рішення та невиконання ухвали апеляційного суду в Козелецькій громаді відмовилися, мотивуючи це тим, що їхній коментар спричинить якийсь тиск.

«Я інтерв’ю не даватиму з однієї причини. Поки немає судового рішення, жодних коментарів ми не даємо, щоб не було тиску на якусь зі сторін», — зауважує начальник відділу зв’язків з громадськістю, ЗМІ і громадськими організаціями Ірина Санченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козелецькі чиновники надіслали відповідь про котельний конфлікт

Сама ж Олена Дмитренко, очільниця Козелеччини, зустрітися зі знімальною групою не забажала.

Водночас депутатський корпус, більше того, комісія, яка займалась встановленням знаків, ні сном ні духом про рішення суду ще 2017 року.

«Комісію з цим рішенням ще не знайомили. Я особисто з цим судовим рішенням ще не знайомий. Якщо суд визнав незаконним, ми, звісно, будемо допрацьовувати», — розповідає депутат Козелецької ОТГ В’ячеслав Приліпко.

«Це рішення Козелецької селищної ради було скасоване в судовому порядку ще в 2017 році. Але, попри наші численні звернення, дорожні знаки не демонтовані», — говорить заступник керівника ТОВ «Данівське» Володимир Баринцев.

У поліції також розводять руками. Мовляв, діють у рамках закону, тобто законно штрафують через незаконно встановлені знаки. Попри те, що той самий закон свідчить, що рішення Апеляційного суду має бути негайно виконане.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козелець першим побачив нову українську кінострічку

«Поліція діє згідно із законом. Відповідно до закону, повноваження про встановлення тих чи інших знаків покладене на балансоутримувача. Рішення про встановлення дорожнього знака було прийняте на сесії цієї ради, тому рішення про зняття також повинно бути за Козелецькою селищною радою», — повідомляє речник ГУНП у Чернігівській області Сергій Бриль.

Мовляв, стражі закону складають протоколи, направляють їх до суду, а вже суд вирішує – виносити покарання чи ні. За такого ставлення до підприємств аграрії вже підраховують збитки і відмовляються інвестувати кошти в ремонт доріг.

«Наприкінці минулого року було бажання у власника відремонтувати частину доріг у селі Данівка. Але кошти були проплачені та повернуті назад за такого ставлення до підприємства», — відзначає директор ТОВ «Данівське» Юрій Кириленко.

Ще більш парадоксальною здається ситуація з перекриттям доріг як для простих фермерів і лісового господарства, так і для агроінвесторів зі Швеції та Лівану. Адже це відбувається на тлі заяв чиновників про сприятливий бізнес-клімат.

«Що ми бачимо? Аграріям просто перекривають дороги. От і все», — зауважує керівник ТОВ «Агрорегіон – Козелець» Катерина Мороз.

«Я точно можу вам сказати, що така ситуація у нас виникла тільки в Козелецькому районі. Тому інвестори розглядають питання, щоб обрізати інвестиційний фонд. Навіщо вкладати, якщо цей регіон взагалі не зацікавлений у будь-яких інвестиціях», — продовжує керівник ТОВ «Агрорегіон – Козелець» Катерина Мороз.

Коли немає реальної підтримки влади ні на місці, ні в області, аграріям залишається тільки загрузати в судах, рішення яких не виконуються, і підраховувати збитки. Заяви чиновників про світле майбутнє і роботу не покладаючи рук для «не своїх» підприємців, які хочуть грати за європейськими правилами, так і залишаються пустослівними деклараціями.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Так на Козелеччині іде рейдерство підприємств яке очолює голова КОЗЕЛЕЦЬКОЇ ГРОМАДИ ОЛЕНА ДМИТРЕНКО різними шляхами нищіть віджимає підприємства а тепер шляхом перекриттям доріг сільгоспвиробникам.

  2. Олена Дмитренко в такий складний час для всіх громадян та підприємств займається просто бандитизмом щне створила підвласну полдіцію і просто знущається з жителів козелецького району разом з Прилуцьким бандформуванням.

Back to top button