Суспільство (відео)

Крижана атака: чи працюють Пункти незламності в Чернігові (Відео)

Зігрітися, зарядити гаджети, отримати доступ в інтернет і, за потреби, перечекати несприятливі умови – в Чернігові розгорнуті та працюють стаціонарні та мобільні Пункти незламності.

«Зараз вони розташовуються біля пунктів постійної дислокації підрозділів ДСНС. У разі потреби вони будуть переміщені туди, де це буде необхідно. Відповідно, додатково повідомимо населення», — Олег Шамрук – начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР

За словами начальника управління з питань надзвичайних ситуацій і цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Олега Шамрука, наразі в місті працюють п’ять Пунктів незламності, що цілодобово забезпечують містянам усе необхідне, аби перечекати несприятливі умови.

«Зарядити телефон, є вай-фай, за можливості можуть поїсти, переночувати, якщо така необхідність є, зігрітися», — Олексій Сімонов – старший лейтенант служби цивільного захисту; начальник караулу 2-ї державної пожежно-рятувальної частини Чернігова.

Важливим є те, що Пункти незламності не працюють під час сигналу повітряної тривоги. Отже, наразі в місті розгорнуті як стаціонарні, так і мобільні Пункти незламності. Стаціонарні пункти обігріву розташовані в приміщеннях підрозділів ДСНС і працюють від централізованої мережі опалення та освітлення. Вони укомплектовані необхідними продовольчими наборами, засобами особистої гігієни та продуктами харчування. Є доступ до мережі Інтернет, розетки та подовжувачі. У разі потреби тут можуть розміститися приблизно 15 осіб.

Мобільні Пункти незламності ДСНС – це доволі місткі намети, укомплектовані найнеобхіднішим, аби розмістити тут орієнтовно 20 осіб. Електроенергія й опалення тут забезпечені за допомогою відповідних генераторів, наявні подовжувачі, павербанки, портативні сонячні батареї, мережа вай-фай та електроприлади для нагрівання води. Також вони укомплектовані необхідними продовольчими наборами, засобами особистої гігієни та продуктами харчування.

«Він використовується, коли багато людей. Заводиться електрогенератор, заряджається. Поки не відключають світло, він не заводиться, коли його немає, то вмикається теплогармата дизельна, таким чином нагрівається намет від генератора і отак функціонує», — Олексій Сімонов – старший лейтенант служби цивільного захисту; начальник караулу 2-ї державної пожежно-рятувальної частини Чернігова.

Чернігівські Пункти незламності облаштовані найнеобхіднішим і готові прийняти чернігівців у разі потреби. Утім, на щастя, наразі випадки звернень містян, які потребують прихистку, поодинокі. Тож мобільні Пункти незламності перебувають у стадії очікування – опалення й освітлення тут вмикають лише під час перебування на локації містян.

«Звернень було за останній квартал року небагато: троє чи четверо людей приходило. Хтось запізнився на вокзал, інший на автобус. Тому просили залишитися», — Олексій Сімонов – старший лейтенант служби цивільного захисту; начальник караулу 2-ї державної пожежно-рятувальної частини Чернігова.

Знайти найближчий до вашого місця перебування Пункт незламності можна завдяки спеціальній мапі на сайті https://nezlamnist.gov.ua/.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button