Суспільство (відео)

Легенда про губернатора: чи можна вірити народним міфам про Чернігів (Відео)

Чернігів – місто легенд. Легенди та церкви – головні візитівки туристичного Чернігова. Одне з найдавніших міст України справді за сприяння істориків останні десятиліття обросло цікавими та загадковими легендами, про які чули багато містян.

— Я легенди тільки знаю медичні і більше ніяких.

— Про князя Чорного, ну, потім про губернатора …

—  Ні. Вибачайте. Не знаю.

— Знаю, але не хочу говорити.

Проте залишається питання, чи відповідають ці розповіді для туристів дійсності. За словами істориків, більшість легенд – це чутки та народні розповіді, що видозмінювались і передавались із покоління в покоління.

«Загалом 90% легенд, переказів, міфів про Чернігів – це вигадки. Наприклад, що гармати на Валу подаровані Петром 1. Це неправда. Там гармати чернігівського гарнізону», — зазначає історик Олександр Бондар.

«Мета легенди – пояснити те, чого не можна пояснити. Пояснити якимось містичним способом», — додає історик Олександр Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщину прилітали інопланетяни: сільська легенда

Зазвичай легенда бере за основу реальні історичні персонажі чи факти і трохи їх видозмінює. Тому й для більшості чернігівців це лише вигадка.

—  Ні. Це все-таки народна творчість.

—  Якщо існує легенда, то це велике щастя, адже можна у щось вірити.

Проте, як зазначають фахівці, є перекази, що насправді є історичними фактами. Наприклад, про масові розстріли в підвалах будівлі сучасного історичного факультету.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button