Суспільство (відео)

Кіптівська ТГ передала 45 гектарів самосійного лісу в державну власність (Відео)

«Замість тисячі слів ви зробили важливі кроки, як і багато інших громад в Україні».

Приблизно 45 гектарів самосійного лісу передала Кіптівська територіальна громада до державного лісового фонду в межах проєкту «Forest recovery».

«Це унікальні ліси, вони створені природою, ми ніколи своїми руками не створимо щось краще, адже природа як ніхто врахувала і породний склад, і густоту насаджень, і біорізноманіття»,- Юрій Болоховець – генеральний директор ДП «Ліси України».

Для Кіптівської громади це вже друга передача самосійного лісу у власність державного лісового фонду. Вперше до проєкту в Кіптях долучились у 2023 році, передавши у власність ДП «Ліси України» ділянку в 45 гектарів лісу.

«Кіптівська територіальна громада розуміє, що недоречно видаляти молоді ліси, сформовані дерева з тих ґрунтів, які піщані та малопродуктивні»,- Віта Кучма – секретар Кіптівської сільської ради.

За результатами дослідження супутникових знімків відомо, що в Україні наразі налічується орієнтовно два мільйони гектарів самосійних лісів. Вони утворюються здебільшого на території покинутих земель сільськогосподарського призначення. І саме цей факт ставить під загрозу існування самосійних лісів, адже в Україні поширена практика, коли власники ділянки з самосійним лісом ухвалюють рішення повторно почати використовувати ділянку як ріллю, знищивши дерева.

«Сьогодні десятки тисяч таких лісів щорічно знищують, тому що їх розорюють. Наша країна належить, на жаль, до країн із найбільшим розорюванням у Європі»,- Юрій Болоховець – генеральний директор ДП «Ліси України». 

Помічниця лісничого Тетяна розповідає, що самосійні ліси мають низку переваг над тими, що насаджені штучно. Більше того, збереження природних лісів дає можливість значно збільшити площу зелених насаджень в Україні, не висаджуючи додатково дороговартісних і значно сприйнятливіших до зовнішніх чинників штучних лісів.  

«По-перше, штучний ліс створений людиною, самосійний – природою. Як ми бачимо, вони мають візуальні розбіжності: перш за все це розташування на площі, самосійний ліс розміщується хаотично, штучний – впорядковано, ми бачимо ряди.

Самосійні ліси мають дуже сильний генетичний фонд, що здатен боротися з різними шкідниками та хворобами, бути стійким до кліматичних змін, які зараз відбуваються у світі»,- Тетяна Красник – помічниця лісничого Остерського лісництва ДП «Ліси України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині продовжує свою роботу мобільний клас із мінної безпеки (Фото)

У межах проєкту «Forest recovery» громада, яка передає ліси у власність держави, отримує низку переваг. Ну, до прикладу, це і додаткові податки, робочі місця, охорона лісів, спеціально обладнані зони відпочинку для дітей та дорослих.

«За наш кошт відбуваються процеси оформлення речових прав, розроблення технічної документації, розроблення матеріалів лісовпорядкування, додаткові робочі місця, охорона та догляд за цими лісами й багато іншого»,- Юрій Болоховець – генеральний директор ДП «Ліси України».

«По-перше, це податок на лісові землі, що охоплюють земельний податок і рентну плату.

По-друге, в чому перевага – збереження лісів від пожеж, адже ДП «Ліси України» зобов’язується ліквідувати займання в лісових масивах.

Перевага також у тому, що менше засмічення, адже передана земельна ділянка постійно під наглядом ДП «Ліси України»,- Віта Кучма – секретар Кіптівської сільської ради.

Чернігівщина входить до трійки областей-лідерів, які передали у власність ДП «Ліси України» найбільшу площу самосійних лісів. А серед районів області лідирує Новгород-Сіверська громада. Загалом же до проєкту «Forest recovery» долучилися понад 100 громад України, передавши у власність держави декілька десятків тисяч гектарів самосійних лісів.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button