Перші вибори голів об’єднаних громад на ЧернігівщиніСуспільство (відео)

Латвійці ділилися досвідом із мешканцями Лосинівки (Відео)

Першопрохідці реформи децентралізації – латвійці, вкотре завітали на Чернігівщину, аби поділитися власним успішним досвідом створення об’єднаних громад.

З нашою областю закордонні наставники працюють уже більше двох років. Цього разу за участі латвійських гостей у Лосинівці відбулось виїзне засідання комісії обласної ради.

— Насамперед вони допомагають нам складати план стратегічного розвитку об’єднаної громади. Це об’ємний документ, що складається не на один рік, а на 5-10 років, — Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

— Краще один раз побачити, ніж 100 разів почути. Ми зараз працюємо над тим, щоб обмінюватись делегаціями. Уже кілька делегацій побували в Латвії , вони бачили, як вирішуються проблеми, як надають послуги місцевому населенню, — Айварс Драудиньш, заступник державного секретаря Міністерства регіонального розвитку Латвії.

А у латвійців є чого повчитись, каже Ірина Грозенко.

— Це благоустрій територій, відповідальне ставлення до самої реформи. Там реформу проводить не міський чи селищний голова, там уся громада проходила шлях об’єднання, відновлення інфраструктури, культурних, освітніх закладів, — Ірина Грозенко, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

У Латвії реформа децентралізації влади закінчилась у 2009 році. Латвійці майже вчетверо скоротили кількість самоврядувань і розповідають, що, як і на Чернігівщині, процес впровадження реформи був нелегким.

— Зараз, коли ми їдемо з колегами з Міністерства, зустрічаємось із керівниками самоврядувань, навіть ті, хто колись був проти реформи і навіть подавали до суду, зараз вони вже кажуть про те, що вони помилялися, і ті можливості, що відкриваються перед місцевими мешканцями зараз  — вони ширші та якісніші, — Айварс Драудиньш, заступник державного секретаря Міністерства регіонального розвитку Латвії.

Покращення якості доріг – перше, за що повинні взятися на Чернігівщині.

— Держава і самоврядування повинні зробити все, щоб розвивалося народне господарство, і головне, хто ці питання вирішуватиме. Важливо, в якому стані дороги, як працює громадський транспорт, — Арніс Шултс, заступник директора Департаменту самоврядування Міністерства захисту навколишнього середовища і регіонального розвитку.

— У нас чорноземи, не в образу сказано Латвії, кращі. Але дороги гірші. Такі багаті поля, але їхати між ними неможливо. У них таке неможливо, бо всі, хто експлуатує, орендує ці землі, відсоток платять за ці землі, але ним розпоряджається об’єднана громада. Частина грошей іде саме на цю дорогу, — Микола Звєрєв, екс-голова обласної ради.

Микола Звєрєв також закликав  присутніх прискіпливо підійти до вибору майбутнього голови Лосинівської об’єднаної громади. Тут його обиратимуть 11 грудня. Самі ж мешканці Лосинівки вже склали для себе образ ідеального лідера.

— Треба, щоб був професіонал, щоб людина готувалася до самовідданої праці. На початку цього шляху буде багато негараздів, підводних каменів, — Микола Шматок, вчитель лосинівської ЗОШ.

— Треба людину досвідчену, з правильними ідеями, щоб вкладалось усе в село, — Олена Боровик, директор лосинівського КП «Промінь».

На голову Лосинівської об’єднаної громади балотуватиметься Ірина Грозенко, яку ще називають «мамою» децентралізації на Чернігівщині.

Саме вона доклала дуже багато зусиль, щоб зрушити з місця «децентралізаційний затор», аби в області почали нарешті створюватися об’єднані територіальні громади. Наприкінці зустрічі закордонні гості побажали новоствореній Лосинівській громаді процвітання та плідної роботи.

Наприкінці зустрічі закордонні гості побажали новоствореній громаді процвітання та плідної роботи.

Ще статті по темі

Back to top button