Суспільство (відео)

«МедіаЧе»-2020: у Чернігові визначили найкращих журналістів (Відео)

Море квітів і привітань. Так проходив п’ятий конкурс «МедіаЧе»-2020, у рамках якого найкращі журналісти Чернігівщини отримали винагороди за свою роботу.

«Ідея заснування цього незалежного медійного конкурсу прийшла у 2016 році. Тоді я з керівником Асоціації регіональних ЗМІ Олександром Назаренком, незалежною медіапрофспілкою та Профспілкою журналістів вирішили заснувати конкурс, який був би збалансованим, щоб можна було відзначати журналістів за кращі журналістські практики», — Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

Участь у конкурсі брали всі охочі представники ЗМІ. Це телевізійники, працівники радіо, газет і сайтів. Андрій Подорван зазначає, що з кожним роком кількість учасників зростає. Цьогоріч було подано 78 робіт.

«Спершу роботу оцінює оргкомітет, до якого входять 4 людини. Це троє медійників і представник департаменту інформаційної діяльності. На другому етапі оцінює журі, в його складі – знані журналісти Чернігівщини та переможці минулих років», — Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До фіналу конкурсу «МедіаЧЕ» потрапив фільм ЧЕline

«У нас є певні критерії, за якими оцінюємо: це професійна майстерність, структурованість, дотримання журналістських стандартів і актуальність матеріалу. Там суто виставляється балами. Ці бали додаються – і в результаті виявляються фіналісти», — Олександр Назаренко, голова «Професійної спілки працівників мас-медіа міста Чернігова».

Під час перегляду роботи комісія не знає, хто її автор. Саме це забезпечує максимальну об’єктивність.

«Найскладніше виставляти оцінки саме текстовим матеріалам. Щодо відеосюжетів, то вони коротенькі, ти бачиш, наскільки журналіст працює, дотримується стандартів. Що стосується текстів, то потрібна особлива обєктивність. Відсотків на 90 я не знав, чиї тексти. Відсотків 10 я вгадав за стилем написання. Але намагався бути максимально обєктивним у будь-якому випадку», — Олександр Назаренко, голова «Професійної спілки працівників мас-медіа міста Чернігова».

Переможців визначали в 4 номінаціях. Особливістю цього року стала номінація «Дякуємо медикам!». Вона пов’язана з пандемією коронавірусу. У ній двоє переможців, які набрали однакову кількість балів. Це чернігівські журналісти Павло Солодовник та Аліна Клименко.

«Ми зробили сюжет про унікальну комбіновану операцію на серці та легенях. Нам пощастило, що герой погодився з нами поспілкуватися. І дивує, що тільки три дні тому зробили, а він уже ходить і нормально почувається. Ми пишаємося медиками, і хотіли показати, що в нас є унікальні люди», — Аліна Клименко, переможниця в номінації «Дякуємо медикам!».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголошено конкурс журналістських робіт «МедіаЧе-2020»

Також журналісти змагалися в номінаціях «Чернігівщина патріотична», «Молодь Чернігівщини» та «Реформи на Чернігівщині».

«Для мене це перша офіційна відзнака моєї журналістської роботи. Я писала матеріал про реформу протитуберкульозного диспансеру. Коли стартував другий етап реформи, почалося скорочення працівників. Складно було знайти героїв, тому що не всі хочуть говорити про своє скорочення. Ми все ж таки знайшли людину, яка залишилася без роботи. Вона стала героїнею сюжету», — Дар’я Янушкевич, переможниця номінації «Реформи на Чернігівщині».

Були й переможці номінації «Чернігівщина: голос спільноти». Їх обирали прості чернігівці під час онлайн-голосування. Ще однією особливістю цьогорічного конкурсу стала нагорода від губернатора.

«Це матеріал про скульптора Георгія Вербицького. Я зустріла цього свого героя випадково. Він у гаражах створював свою скульптуру слона. Це інтервю було найдовшим у моєму житті – 3 години. І потім із цих трьох годин треба було зліпити статтю. Бракувало багатьох пазлів і треба було допитати в нього. Над цією статтею дуже довго працювала», — Любов Сила, лауреатка відзнаки голови Чернігівської ОДА.

Організатори розповіли, що через коронавірус конкурсанти мали подати свої матеріали у доволі стислі строки. Довелося переносити і саму церемонію вручення.

«Щороку цей конкурс приурочується до Дня журналіста, але з огляду на те, що цього року він припав на той період, коли ще не було послаблення карантинних заходів, то ми вирішили його трошки відтермінувати», — Андрій Подорван, заступник голови Чернігівської ОДА.

Фіналістам усіх номінацій, яких цього року 12, вручили відзнаки. Переможці отримали ще й грошові винагороди. Організатори кажуть, що цей конкурс продовжуватимуть і надалі, якщо журналісти матимуть бажання брати в ньому участь.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button