Суспільство (відео)

«Живучий» Попудренко: чому пам’ятник радянському герою досі стоїть у центрі Чернігова (Відео)

Тривалий час Україна й українці зазнавали гніту спершу радянського союзу, а потім росії. Зараз наша країна – у фазі активної боротьби з тим, що так довго нас пригнічувало. Утім, відгомони тоталітарного минулого досі «живуть» на вулицях наших міст. Так, наприклад, пам’ятник радянському герою попудренку досі непорушно височіє на одній із центральних вулиць міста. Та чому варто говорити про його декомунізацію?

«Попудренко у 38-му році – перший секретар Новобасанського райкому компартії. У 40-му році – третій секретар Чернігівського обкому компартії», — почесний голова обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церква Московського патріархату хоче знести радянську стелу в Чернігові

Окрім безпосередньої участі в керівних органах совєтів, попудренко також був організатором радянського партизанського руху в Україні. Про свої «звершення» писав у щоденнику, який пізніше був надрукований.

«Чи в 95-му, чи в 96-му році журнал «Сіверянський літопис» надрукував щоденник попудренка, який зберігся. І ось він пише про своє партизанське життя: «зустріли в лісі дядька, який по дрова поїхав зимою – розстріляли. Зустріли дезертира – розстріляли. Зате коли напали на спиртзавод, то всі понапивалися», — почесний голова обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний.

Постать миколи попудренка підпадає під закон про декомунізацію. Утім, тривалий час питання утилізації цього погруддя не розглядалося.

«Не розглядався чому? Тому що він – герой радянського союзу, але

Той факт, що попудренко займав керівні посади в комуністичний партії. То він підпадає під закон про декомунізацію, і тому нашим департаментом опрацьовується питання щодо зняття його з обліку, але цивілізованим шляхом, звісно», — директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації Людмила Замай.

Та, за словами пана Василя, такі персоналії в історії Чернігова існувати не повинні.

«Його присутність як пам’ятника, так і вулиці, абсолютно недоречна, з погляду декомунізації та звільнення топоніміки міста від тоталітарного минулого», — директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної військової адміністрації Людмила Замай.

«Борітеся – поборете» – писав Тарас Григорович Шевченко. Пророчі слова, адже викоренити все, що відкладалося роками, справді складно за один «підхід». Тому віримо, що зовсім скоро всі пам’ятники тоталітарних героїв будуть утилізовані по всій території України.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button