Суспільство (відео)

Лісоповал по-чернігівськи: стало відомо, чому «озеленювачі» під корінь зрубали символи міста (Відео)

Такий вигляд мала фасадна зелена зона перед міським палацом культури, в народі – «Хіміки», до господарювання чернігівських владців. Тепер же все по-новому – ялинки та решту дерев пустили під сокиру. Зробили це вночі – без лишнього шуму та галасу.

-Мені шкода ялинки ці. Ми з 1983 року живемо в цьому будинку і мені шкода ялинки. Ми приїхали у 1983 році і ці ялинки вже були, маленькі.

— Ялинки он, подивіться, які хороші стоять. Кому вони заважали? Нікому.

— Я вчора у Фейсбуці побачила цю картинку і мене охопив жах, тому що жоден фасад не зрівняється з нашими ялинками.

Громадськість, експерти-біологи б’ють у набат через такі управлінські підходи влади.

«Люди, які давали таке розпорядження, є прямими нащадками тих, хто в 1917 році ламав усе за принципом «до фундаменту. А потім ми новий наш світ збудуємо». У нормальних країнах деревні насадження такого віку. Їх краще внесли б у ландшафт цієї території. Але на жаль… Вони зробили дуже просто – зрубали», — Олександр Федун, біолог, доцент кафедри біології НУ «Чернігівський колегіум ім. Т.Г.Шевченка».

Керівництво міста вбачає новий ландшафтний дизайн без цих вічнозелених дерев.

«Там треба показати фасад, який будується… з термомодернізації «Хіміків». Для цього зрубали дерева. Замість них посадять інші, красивіші. Ялиночки, кущі та берізки», — Вячеслав Почеп, керівник управління капітального будівництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісопарках Чернігова вирубали 10% дерев

За словами керівника управління капітального будівництва, головний ініціатор таких змін – сам палац культури в особі його директорки Ірини Должикової. На робочому місті її не знаходимо. Співробітники посилають у зворотному напрямку.

«Усі капітальні видатки здійснюються цим управлінням, ми як замовник не виступаємо в цьому разі. Я думаю, якщо проектанти це передбачили, то, мабуть, там є якість висновки щодо придатності цих дерев, щодо їх подальшого використання», — Анна Даневич, помічник директора з юридичних питань КП «Міський палац культури».

У телефонному режимі керівниця палацу говорить: мовляв, КП «Зеленбуд» обстежило дерева і вирішило – зрубати.

«Ну як, як можна залишити дерево, якщо наполовину ялина лиса. З боку зупинки воно в хвої, а інша сторона повністю лиса, тому що хвоя вся обсипалась», — Ірина Должикова, директор КП «Міський палац культури».

Керівник КП «Зеленбуд» Роман Старіков від коментарів відмовився. Проектант ландшафту, у якому не знайшлося місця ялинам, Оксана Козир також зберігає ауру таємничості. Каже, підписувала щось про нерозголошення. Екологи ж говорять, що їм, крім захворюваності двох дерев, повідомили про інші причини вирубки.

«Вони мені пояснили, що там проходить каналізаційна система і вони корінням піднімають труби та каналізаційний люк», — Світлана Потоцька, доцент кафедри екології та охорони природи НУ «Чернігівський колегіум ім. Т.Г.Шевченка».

Дерева заважали. Але, як кажуть, святе місце пустим не буває.

— Дуже гарно було з ними. Але, може, тут щось буде робитись.

Звісно, буде робитись. І не за дешево. Це – ціни на елітні будиночки в межах Чернігова. Будиночки з благоустроєм території, комунікаціями і всім-всім-всім потрібним для життя. А це ціна за благоустрій діляночки перед «Хіміками». Суми ідентичні – під три мільйони гривень. Припускаємо, вирубка – це створення  майданчика з мільйонним фінансуванням, і ялини, мабуть, стали на заваді освоювачам бюджету.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. ОТРОН РЕАЛЬНЫЙ У…К РАЗ РАЗРЕШИЛ ТАКОЕ СДЕЛАТЬ.

Back to top button