Суспільство (відео)

Як продовжити життя букетам і композиціям – секрети від флориста (Відео)

Отримати букет у подарунок завжди приємно. Утім, дуже шкода, якщо він швидко втрачає свій вигляд і в’яне. Спеціалісти мають кілька секретів, користуючись якими, можна продовжити життя зрізаних квітів. Спеціально для наших глядачів ми дізналися основні аспекти догляду у флориста з багаторічним досвідом, аби ваші квіти радували вас якомога довше. Отже, починаємо з найбільш поширених категорій букетів.

«Якщо ви отримали упакований збірний букет, то, прийшовши додому, головне – вибрати відповідну вазу. Для таких невеликих букетів підходить невелика ваза, в яку треба набрати багато холодної води. Квіти необхідно теж одразу підрізати під кутом, якщо вдома не маєте секатора, то можна зробити це ножем. Ножицями цього краще не робити. Підрізавши квіти під кутом 45 градусів, ви ставите букет у воду»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Збірні букети можуть містити й екзотичні квіти – наприклад, орхідеї. У такому випадку треба теж звернути увагу на такі конструкції.

«Цей сорт називається цимбідіум, зазвичай він приїжджає в квіткові магазини або в будь-які квіткові майстерні, або на ринок у вигляді великої гілочки. Квітки зрізають і кожну окремо ставлять у таку колбу. Це квітковий подовжувач, тут є пластикова колба і сюди наливається вода. Є така кришечка, вона знімається, так ми наливаємо звичайну воду, можна наприскати з пульверизатора. Теж підрізається квіточка і вдягається отак на колбочку. Тож якщо ви бачите такі квіти в букеті, слід подивитися, скільки там води, якщо її мало то треба зняти квіточку, як я щойно показала, додати води та повернути квітку назад. Така квітка дуже стійка, може простояти два тижні, а буває, й до місяця»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Далі треба добре подумати, куди поставити вазу з квітами.

«Від того, як ви поставите букет і як ви доглядатимете за ним, залежить його життя.

Тому найголовніше, якщо опалювальний сезон, то не треба ставити квіти біля батарей та обігрівачів.

Також не ставте там, де будуть прямі сонячні промені, наприклад, на підвіконня. Бо навіть якщо буде букет свіжий, але він день пробуде під сонцем, то, скоріше за все, під вечір він почуватиметься недобре. А наступного дня йому буде дуже погано»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Якщо це зимовий період і у вас на балконі прохолодно, то на ніч квіти можна перемістити з кімнати, проте стежте, аби там температура не опускалася нижче як 0 градусів за Цельсієм. І загалом, щоб не було дуже різких перепадів температури.

«Кожні два дні треба міняти воду та мити вазу від нальоту. Знову підрізати квіти та ставити у свіжу холодну воду.

Також можете, наприклад, через три дні зняти пакування: плівку, стрічки, і переглянути кожну квітку на наявність листочків. У квітах зазвичай спершу вода потрапляє в листя та шипи і лише потім іде до бутона. Тому я радила б зняти пакування, зачистити квіти і знову поставити у вазу»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стань актором Чернігівського драмтеатру за донат на збір для ЗСУ (Відео)

За умови правильного догляду збірний букет може радувати вас у середньому півтора тижня, а в деяких випадках і два.

«Зараз дуже популярні композиції, вони можуть бути в коробці чи в різноманітних сумочках. Треба розуміти, що це не ваза, всередині є спеціальна губка флористична, називається оазис. Вона наповнена водою і квіти ставляться та підрізаються саме в цю губку. Загалом догляд за коробкою значно простіший, вам не треба бігати та міняти воду. Єдине, що треба знову подумати – куди ви його поставите. Бо для будь-яких квітів температурний режим дуже важливий, тому знову ж таки поряд не повинно бути джерела сильного тепла. І також прямих сонячних променів»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Такі композиції також слід наповнювати водою кожні 2-3 дні. Відсторонивши квітки одна від одної можна легко побачити флористичну губку – саме її і треба зволожити.

«Це може бути, наприклад, пів склянки води, можна навіть чарочку взяти. І цього буде достатньо на 2-3 дні. Також, якщо ви бачите, що на якихось квіточках, особливо на трояндах, з’явилися коричневі плями на пелюстках, то це зазвичай відбувається через те, що десь потрапила вода. В такому випадку не обов’язково одразу викидати квітку, треба просто подивитися та зняти пошкоджені пелюстки, на яких є зараження. Бо це і надалі руйнуватиме бутон»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

За спостереженнями квіткових майстерень, найпопулярніші квіти в 2023 році – тюльпани. Саме за цими квітами люди ладні обійти пів міста.

«Якщо ви отримали букет тюльпанів, тут щодо пакування ви самі вирішуєте: залишати його на букеті чи ні. Бо загалом пакування було придумано для того, аби транспортувати квіти і вони не псувалися дорогою.

Я показую, як ми в цьому випадку знімаємо його. Тюльпани можуть бути по-різному зачищені, тобто деякі майстерні знімають перше листя, а деякі – ні. Я все ж таки рекомендувала б зробити це, обережно відірвати його. Для тюльпана необхідна невисока ваза і невелика кількість холодної води. Ці квіти ми підрізаємо рівно, навіть якщо вдома немає секатора, то можна взяти кухонний ніж, зібрати квіти докупи й обережно обрізати їх усі разом, головне, аби ніж був гострий»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Тут також діють аналогічні правила, як і для інших квітів, тобто розташовуємо подалі від тепла та сонячних променів. Та регулярно кожні два дні міняємо воду та підрізаємо. За таких умов букет із тюльпанів радуватиме вас від одного до півтора тижня.

«Щоб зрозуміти, чи свіжий ви тюльпан вибрали, треба подивитися на кінчики пелюсток. Якщо вони мають трохи прозорий край, то тюльпан уже трохи простояв. І він має бути хрусткий. Бо про тюльпани завжди кажуть, що вони хрустять»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Троянда – це справжня королева флористики, тож не дивує, що багато людей віддають перевагу саме цим витонченим букетам.

«Дехто продає квіти одразу отак, із пачки, не зачищеними. Ми все ж таки зачищаємо. Чому? Тому що тут є шипи, листочки не завжди всі гарні. Але найголовніше – листя та шипи, вони перші п’ють воду і тільки далі вона йде до бутона. Тому зачищаємо.

Далі дуже важливо, яку вазу ви виберете для троянд. Якщо квіти невисокі, то треба вибрати вазу середньої висоти, але вона має бути повністю наповнена холодною водою. Підрізаємо троянди під кутом 45 градусів.

Листя не повинно бути у воді й обов’язково повна ваза води. Бо інколи люди вибирають якусь баночку або склянку. Але навіть свіжі троянди там не простоять більше як 2-3 дні. Вони просто опустять свою голову. Так само, якщо ви отримали високі троянди, найліпше брати і високу вазу»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

І не забуваємо кожні два дні змінювати воду, мити вазу та підрізати квіти.

«Також їх не можна обприскувати, максимум – дуже обережно листя. Бо якщо ви будете обприскувати бутони або купати троянди у ванні, як роблять це дуже багато людей, то квіти просто дуже швидко згниють»,- Анастасія Кошицька, флорист – декоратор.

Вода руйнує бутони, тож якщо ви бачите коричневі плями на пелюстках, треба їх видалити. Якщо ви будете дотримуватися цих простих порад із догляду за квітами, то зможете насолоджуватися ними значно довше. А вже в наступному сюжеті ми розкажемо вам, які вази краще мати вдома та чи треба додавати домішки у воду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button