Суспільство (відео)

Лісова тема зависла в повітрі: сесія Чернігівської облради пройшла без резонансного питання (Відео)

Із затримкою в два місяці продовжила свою роботу 15-та сесія Чернігівської обласної ради. Депутати були вимушені провести друге засідання через те, що минулого разу вони не дійшли згоди в питанні про організацію діяльності КП «Чернiгiвагролiс» і протест лісівників.

Увесь цей час над врегулюванням питання працювала оновлена робоча група, що внесла на розгляд депутатів такі пропозиції.

«Опрацювати внесення змін до статутів підприємств стосовно залучення до управлінь підприємствами представників ОТГ, вимагати від КП «Чернігівагроліс» проводити продаж деревини виключно через аукціон і продовжувати роботу із запровадження електронного обліку деревини, відповідно до вимог Указу Президента України»

Окрім цього, робоча група планує направити звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, в якому пропонується зараховувати рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів. Відповідне питання виноситимуть на розгляд депутатів під час 16-ї сесії обласної ради.

«Управляти цими багатствами лісовими повинні жителі самої громади. Крім того, різні лісові ренти, плати, податки – це теж додаткове надходження до бюджету ОТГ. І основне питання – це та колосальна вирубка, яка сьогодні проходить в ОТГ, громада повинна контролювати свої природні багатства», — депутат Чернігівської обласної ради з фракції «Наш край» Ірина Грозенко.

Голова Чернігівської облдержадміністрації наголосив на тому, що питання з підприємством має бути вивчене в правовому полі, адже його передачу у власність ОТГ наразі забороняє закон. Таким чином «Облагроліс» може стати підрозділом управління комунального майна обласної ради. Але за громадами планують закріпити право впливати на роботу підприємства.

«Якщо реформа децентралізації буде завершена у 2020 році, тобто укрупнення районів, то саме область залишається в цій структурі. Тобто якраз було б доречно, щоб воно власне на комунальному майні залишалось. Але із важелями впливу територій на кадрові призначення, на те, щоб була прозоро проведена реалізація цінової політики, реалізації деревини, тобто я думаю, що спільно ми знайдемо компроміс і правове рішення», — голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати продовжили сесію Чернігівської облради

Також Олександр Мисник прокоментував ситуацію з введенням воєнного стану в області, що має завершитися вже 26 грудня. Він зазначив, що наразі ситуація на Чернігівщині спокійна, а суспільно-політичної дестабілізації не спостерігається.

«Цей час, який було передбачено воєнним станом, тобто місяць, був конструктивним і для силових структур, і для всіх, хто був задіяний у цьому. Це насамперед не стосувалося мирних жителів. А всі підрозділи, тобто і МНС, міліція, військові, вони саме провели ті заходи, що передбачені воєнним станом. Були проведені навчання, тренування, і це тільки принесло користь», — голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник.

Усього на засіданні сесії ухвалили 20 питань, серед яких врегулювання роботи «Укрпошти» та дострокове припинення повноважень депутата Артура Зінов’єва.

Журналіст  Ольга Лазун

Оператор  Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button