Суспільство (відео)

Пускають без перепусток, але не продають каву: карантинний понеділок у Чернігові (Відео)

Суцільні вивіски «Зачинено» та малолюдні вулиці. Такий вигляд має ранок карантинного понеділка в Чернігові. З 5 квітня в місті посилили обмеження. Найпомітнішими для містян стали ті, що стосуються робити громадського транспорту. Він запрацював у режимі регулярних спеціальних перевезень за наявності в пасажира тимчасового посвідчення. Люди на зупинках гадають, чи зможуть доїхати до місця призначення.

«Перепустка в мене є. Я ще тільки перший раз. Ще не встиг зрозуміти».

«Я вперше вийшла. Я без перепустки. Стою чекаю, сподіваюсь, заберуть».

«Ще не знаю, не бачила. Хотіла без перепустки їхати. Чи пустять, не знаю».

У деяких маршрутках перепусток у пасажирів не питають і дозволяють зайти усім, якщо є місця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Локдаун у Чернігові: повний список обмежень

«Я їхала від Льотного училища, там 37-й ходить. Усі в масках і тільки сидячі. Взагалі було дуже мало людей. Людей 10. А тут теж, бачу, їздять тролейбуси. Добиратись не важче, бо людей нема. Пусто кругом. – Маршрутки рідше ходять? – Як зазвичай. – А перепустки питають? – У мене не питали, бо я їхала після 10-ї».

До тролейбуса ж без перепустки зась.

«Вже питають. Я без перепустки, тому мене не пустили».

«Як вам добиратися стало, важко? – Важко, звісно».

«Якщо пенсіонеру, то нащо їхати? Пільг нема».

«Чи важче тепер добиратися? – Звісно, а що, ні?»

Кондуктори кажуть, що після дев´ятої людей у громадському транспорті значно поменшало.

«На роботу роз’їхалися і все. – Менше стало? – Так. – А за спец перепустками тільки пускаєте? – А їх, власне, і нема. Всі ж знають, тому не їдуть».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні за добу додалося 10 179 нових випадків COVID-19

Відтепер заборонено торгувати кавою, чаєм та іншими напоями навинос. Такі заклади здебільшого зачинені. Не купити їх і в тих точках, де паралельно торгують їжею.

«Ми працюємо, а люди де? – Продаєте каву, чай? – Ні, не продаємо. Ще поки наше керівництво вирішує. Ми не особливо продавали каву. – А так їжу ви можете продавати? – Так».

Серед закладів освіти працюють лише садочки. Заборонена робота гуртків, секцій і позашкільних навчальних закладів. Чернігівські учні знову змушені переходити на дистанційне навчання.

«Для дітей це погано. З одного боку, це добре, що люди сидять, наче захищені, а в школі відстають. Діти в школі дисципліновані, вони слухають вчительку, вони виконують те, що їм задають. А вдома розслабляються діти».

«Мені краще в школі, в Дарини Іванівни. Тому що там є подружки, друзі, там можна слухати вчительку».

«Я працюю викладачем. Дистанційне навчання – це дуже складно. Батьки хвилюються, батьки переживають. Діти в напруженні. Техніка і все це велике напруження – і розумове, і зорове. Але ми будемо терпіти, головне, щоб не було цих смертей далі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені дослідили, які маски найкраще захищають від коронавірусу

До карантинних заходів додалося й те, що тепер кінотеатри будуть зачинені повністю. Раніше їх роботу обмежили та дозволили заповнювати до 50% місць у залі. Чернігівці ж кажуть, що очікували на те, що історія з повним локдауном може повторитися. Однак реагують на ці обмеження по-різному.

«Я, мабуть, утримаюсь від коментарів. No comment».

«Кому добре, кому погано. Хтось відпочиває, а комусь треба працювати. Не дістатися нікуди. Хто не має власного транспорту, звісно, незручно».

«Я чогось не боюся коронавірусу. Мені здається, якщо самі люди будуть дотримуватися, то можна його побороти. Просто ми винні самі і все».

Карантинні обмеження стосуються і кладовищ. Міська влада заборонила відвідувати «Яцево» у вихідні. Провідувати могили померлих дозволено лише у будні.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button