Суспільство (відео)

Лотерея, призи, млинці та сало: у Мені відгуляли грандіозну Масляну (Відео)

Уперше за останні 15 років величезна менська громада вирішила проводжати зиму та зустрічати весну, як того вимагають українські народні звичаї – з масовими гуляннями, гучними розвагами і традиційними почастунками – млинцями з різними начинками.

— Дуже приємно, дуже приємно, емоції добрі. Я всіх вітаю зі святом.

На менському стадіоні – булькають казани і шкварчать сковорідки. Одним словом, не життя, а Масляна. Сюди з’їхалися мало не всі громади району. Жінки у вишиванках печуть млинці та смажать сало, чоловіки у кожухах їм підспівують.

— Млинців, як і поцілунків, багато не буває. Сьогодні менські господині збираються побити рекорд і напекти море млинців. А ми спробуємо вивідати найсмачніші рецепти, — Яна Титенок, журналіст.

У кожної господині – свій особливий рецепт млинців. Менянка Любов Гальчук сьогодні не спала з 4-ї ранку, бо хотіла здивувати млинцями, які її навчила пекти прабабуся.

— Мука гречана, дріжджі, молоко, яйця, треба ж щоб вони посходили, учинити їх треба, потім перемішати, потім додати муки, побалуватися треба, — Любов Гальчук, жителька Мени.

Синявські дівчата теж мають особливий рецепт млинців – для тих, хто боїться набрати вагу.

— Особливі млинці – крохмальні. Є на кислому молоці, і на сироватці, яйця, крохмаль, сода, збивається і печуться, — Зінаїда Рубан, жителька села Синявка.

Із пересувною піччю на Масницю до Мени приїхали і працівниці Величківського сільського будинку культури. Їх у райцентрі вже всі пізнають, і черга до їхніх млинців мало не найдовша.

 — Бо ми найгарніші з Величківки господині. Найгарніші. Ось того і млинці у нас найсмачніші. Вода, дріжджі, сіль. Замішуємо, тісто буде густе, я сметана. Потім години через 4 тремо туди картоплю, перемішуємо і вже можна пекти млинці, — Віра Падалка, жителька села Величківка.

За кулінарним батлом менянок спокійно спостерігає єдиний на всю Мену та й то приїжджий грузин Міраб. Він частує охочих шурпою, люля-кебабом і хачапурі. Страви хоч і не «масляні», проте смачні.

— Подивимося, хто кого: грузини чи українці, — Міраб Джакава, гість свята.

Свято Масляної в Мені відродили завдяки ініціативі голови районної ради Олександра Мисника. Місцевим підприємцям і громадам він запропонував провести масові гуляння. Ініціативу підтримав і народний депутат країни Валерій Давиденко. Йому доручили офіційно відкрити святкування.

— Щиро вітаю вас із цим святом – зустрічі зими і весни, з Масляною. Це свято завжди святкується у країні і мені дуже приємно, що традиції відроджуються, — Валерій Давиденко, народний депутат України.

— Це дійсно гарне свято, ці традиції треба підтримувати і розвивати. Я сподіваюся, що свято не останнє, — Олександр Мисник, Менської районної ради.

Цікавинкою менської Масляної стала благодійна лотерея. Квитки всього по 10 гривень. Їх продали майже 2 000. Головний приз – двокамерний холодильник. Гроші від продажу благодійних квитків збирали на лікування хворого менянин Сашка Бабича. Уторгували аж 19 тисяч гривень.

— Разом з усіма менянами початку лотереї чекаємо й ми. Ми теж придбали лотерейний білет і сподіваємося, що він буде щасливим, — Яна Титенок, журналіст.

Торти, флешки, селфі-палки, планшети, праски і чайники знайшли своїх хазяїв. Сьогодні успіх був не на боці ЧЕline. Ми лише спостерігали, як меняни піднімалися на головну сцену свята по призи. Не пощастило нам і забрати останній лот – двокамерний холодильник. Він дістався менянці Тетяні Чичкан. Серед її 5-ти лотерейних білетів був один щасливий.

— Дуже раді, щаслива. І дякую усім, усім, усім, — Тетяна Чичкан, переможець лотереї.

Святкування тривали аж до вечора. У програмі – виступи сільських колективів, спортивні змагання та конкурси з призами. Чарки піднімали за щасливе майбутнє Менщини.

— За Масляну, за свято, щоб Мена багата була. Щоб горілку гнали, — Федір, гість свята.

Проганяли зиму і традиційним спалюванням опудала, втім, у менян ця традиція чомусь не спрацювала, бо одразу розгулялася хуртовина.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button