Суспільство (відео)

Лялькова «Етніка»: презентували традиційну чернігівську іграшку (Відео)

Тканинні красуні-ляльки у вбраннях, що презентують традицію чернігівської вишивки; керамічні пустуни-тваринки, що чарують своїм звучанням та кремезні дерев’яні дитячі забавлянки. Проєкт «Етніка», створений Чернігівським історичним музеєм імені Тарновського, оновив експозиції та запрошує на гостину чернігівців і гостей міста, аби познайомити їх із традиціями чернігівської народної іграшки.

«Оновилася наша хата. Тут з’явилося більше літніх мотивів, адже в нас настали і продовжуються літні свята», — Євген Населевець – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

«До цього у нас була Великодня, ми її оновили, і Олена Трухан подала дуже гарну ідею – зробити її такою ляльковою, теплою, літньою хатою. Тому на виставці представлений і дитячий одяг, і іграшка. Вони за традиційним типом змотані, без ручок. Такі як мають бути», — Ольга Костюченко – майстриня вишивки.

В експозиції виставки представлені роботи трьох майстрів, які працюють у різних мистецьких напрямах: Ольга Костюченко, майстриня вишивки, на «Етніці» представляє традицію чернігівської розшивки і тканинної іграшки; у роботах Ірини Кришталь, майстрині гончарної справи, втілені особливості тогочасної керамічної дитячої забавлянки; дерев’яні іграшки Андрія Каменецького, майстра різьблення по дереву, знайомлять із традиціями Чернігівщини в цьому напрямі дитячих розваг.

«Це і іграшка з тканини, з різноманітних трав; іграшка керамічна, свищики; а також іграшка дерев’яна. Усе, що представлено сьогодні в нас, – це з давніх часів для нас характерно, і сучасні майстри цю традицію продовжують», — Євген Населевець – старший  науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Та продовження традиції народної іграшки, за словами майстрині Ольги Костюченко, в руках сучасних майстрів набуває досконалості й естетичної краси. Адже в давнину дітвора, яка переважно і була автором іграшок, свої забавлянки робила спрощено, нашвидкуруч.

«Як вони її собі уявляли, так вони собі її і тулили, бо то такими витворами мистецтва важко назвати, просто щось уявне таке. А майстри вже трансформують, якось виражають свою уяву у своїх творах», — Ольга Костюченко – майстриня вишивки.

Ознайомитися з традиціями народної іграшки може кожен охочий у робочі години Чернігівського історичного музею, відвідавши виставку «Етніка. Майстерність з глибини віків».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button