Суспільство (відео)

Юний блогер з Чернігова – першокласник: чи дорого зібрати дитину до школи (Відео)

Захару – сім, і цього року він уперше піде до школи. В майбутньому хоче бути журналістом, зараз веде свій блог на YouTube, любить малювати та складати лего.  Уже завтра він піде знайомитися зі своїми однокласниками та вчителькою до школи №3. Сьогодні батьки ходили готувати клас до навчання, оскільки через обстріл Чернігова, 19 серпня, школа зазнала значних пошкоджень.

«Навчання відбуватиметься офлайн. Це дуже добре, бо для дітей, які малесенькі такі, це дуже важливо. Важлива дуже соціалізація», — Мар’яна Герасименко, мати першокласника.

Мар’яна, мати першокласника, розповіла, що готуватися до школи почали рік тому. Але купувати речі почала нещодавно.

«Ми з дитиною займалися самостійно тривалий час, близько року, також у садочку в них була і математика, і українська, тобто підготовка була повна. І до школи ми йдемо в клас «Інтелект», тобто там будуть заняття поглиблені», — Мар’яна Герасименко, мати першокласника.

Ціни на необхідну школярам канцелярію значно зросли. Тепер аби зібрати дитину до школи, треба віддати щонайменше три тисячі, не беручи до уваги одяг і взуття. За зошит треба заплатити від дев’яти гривень, мінімальна ціна на ортопедичні рюкзаки – 800 грн, максимальна, яку бачили в інтернеті, – 10 тис. грн.

«Ціни, звісно, піднялися на тлі останніх трьох-чотирьох років. У мене просто дитинка займається з трьох років активно всякими додатковими заняттями, то ми і ліпимо, і клеїмо. І я пам’ятаю: колись я пластилін купувала за 35 гривень, а зараз він – 100-110. То ціни дійсно вдвічі-втричі піднялися на деякі речі», — Мар’яна Герасименко, мати першокласника.

Захар розповів, що зошити вибирав разом із мамою раніше, а рюкзак купили сьогодні. Усього на канцелярію витратили чотири з половиною тисячі.

«Ми самостійно купляли зошити, ну, це наше бажання, бажання батьків, тобто ніхто до цього не примушував, ми самі виявили це бажання. І купували, як завжди: ранець – необхідна річ; зошити в клітинку, в косу лінію; папір і папір для праці, там вони будуть усілякі робити речі; пластилін; фарби», — Мар’яна Герасименко, мати першокласника.

Аби підтримати батьків майбутніх школярів у підготовці до навчання, міжнародна організація UNICEF нещодавно передала чернігівським першокласникам рюкзаки та канцелярію. У 2023/2024 навчальному році школи міста зустрінуть 2400 першокласників.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button