Суспільство (відео)

Люди порятунку: у громаді на Чернігівщині функціонує добровільна пожежна команда (Відео)

Шість років щоденної праці задля безпеки рідного краю та його жителів – у Вертіївській територіальній громаді уже кілька років працює добровільна пожежна команда. Це формування з місцевих жителів, які виявили бажання вступити на службу та стати на захист своєї громади.

«Наша пожежна команда була створена 31 серпня 2018 року. У нас у громаді – 24 села, дуже велика громада. Кількість населення – 8804 людини, у Вертіївці проживають 3997 людей. Наші підрозділи розміщені у Великій Кошелівці, Малій Кошелівці, Кукшині та Стодолах», — Володимир Фурса – начальник місцевої пожежної команди Вертіївської ТГ.

До початку роботи у Вертіївській територіальній громаді місцевої пожежної команди найближча пожежно-рятувальна частина, яка виїжджала на виклики в цих населених пунктах, розташовувалася в Ніжині.

«Від Ніжина до Вертіївки хвилин 20-30 автомобіль пожежний рухається, і ці хвилини є дорогоцінними в роботі цього підрозділу», — Владислав Кирієв – начальник 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини міста Ніжина.

У роботі з вогнем кожна хвилина може коштувати життя. Саме тому ідею створення місцевої пожежної команди підтримало як самоврядування громади, так і керівництво 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини міста Ніжина. Навчання для пожежників-добровольців, створення дільниці, матеріальне забезпечення, а також активна підтримка діяльності пожежної команди – в кооперації вдалося створити всі необхідні умови та розпочати діяльність у громаді локального центру безпеки.

«Хочу відзначити, що функціонування цієї місцевої команди є дуже важливим етапом у роботі всієї служби. Адже вони раніше за нас прибувають на місце пожежі та виконують першочергові дії з її ліквідації. Це впливає на стримання процесу горіння до прибуття наших підрозділів», — Владислав Кирієв – начальник 16-ї Державної пожежно-рятувальної частини міста Ніжина.

За понад п’ять років роботи команди місцевих пожежників-добровольців завдяки злагодженій роботі та знанню справи вдалося врятувати не одне життя не лише від вогню, але й в інших надзвичайних ситуаціях. Загалом же більшість пожеж їм вдається загасити самостійно ще до прибуття на місце професійних пожежників із Ніжина.

«У нас за цей рік було по Вертіївській ТГ 47 виїздів: по Великій Кошелівці – 11 виїздів, Мала Кошелівка – 14 виїздів, Стодоли – 9 виїздів і Кукшин – 11 виїздів. Горить і трава, і ліс, і житлові будівлі. Працюємо», — Володимир Фурса – начальник місцевої пожежної команди Вертіївської ТГ.

Підрозділ працює цілодобово, щодня на чергуванні четверо рятувальників і два автомобілі. Для особового складу створені умови, в яких вони можуть комфортно працювати та розвивати професійні навички.

«У нас є тут тренувальний зал, ванна, душ, вбиральня. У нас взимку є стаціонарне опалення, машини стоять у гаражі в теплі, в хороших гаражах. Стараємось, аби не підвести, бо обстановка така, що машини мають бути в справному стані, готові до виїзду. Краще аби не горіло нічого, але коли горить – ми працюємо», — Володимир Фурса – начальник місцевої пожежної команди Вертіївської ТГ.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button