Суспільство (відео)

Катування током і щоденні тортури: журналіст розповів про свій полон на Донбасі (Відео)

«По той бік ізоляції». Цей фільм – реальна історія письменника та журналіста Стаса Асєєва. Він два з половиною роки провів у полоні в окупованому Донецьку. Його попередній показ відбувся в Чернігівському обласному молодіжному центрі.

«Це перша історія з циклу «Проти катувань». Цикл має привернути увагу до відсутності адекватної відповідальності за катування і до проблеми невизначеності саме психологічних катувань, їх наслідків для людини. На сьогодні в Україні немає жодної програми реабілітації людей, які зазнали катувань», — Олена Подолян, голова ГО «Форпост».

На загал фільм покажуть під час «Правозахисного вікенду» в Чернігові. Організатори кажуть, що це невеличкий фестиваль прав людини. Він проходитиме в рамках проєкту «7Point». Першим заходом стала «Кава із правозахисниками», де говорили про права людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Прилуках провели акцію на підтримку полонених моряків

«Зачіпали фокус саме меншин. Спікери запрошені – це представники ромської спільноти. Був запрошений онлайн правозахисник, який був засуджений за політичні погляди та відбував покарання в Росії. Він порушував саме теми політичних репресій і переслідувань. Ділився своїм досвідом саме в цій сфері. На заході були присутні різні організації. Кожна фокусується на своїй темі. Наприклад, наша організація більше працює в темі прав дитини», — Дмитро Науменко, представник ГО «МАРТ».

«Ми збираємо різні громадські організації, які працюють із різними групами населення, щоб обговорити аспекти соціальної згуртованості, що потрібно для того, щоб громада відчувала плече друга. А Чернігів – це таке місто, яке постійно зустрічає то білорусів, то росіян-втікачів. Тут є багато соціального запиту на це», — Олександра Романцова, правозахисниця, виконавча директорка правозахисної організації Центр громадських свобод.

Олександра Романцова зазначила, що наразі в Україні більше як 40 тисяч жертв воєнних злочинів, злочинів проти людяності та інших порушень прав людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі взяли в полон жителя Чернігівщини (Відео)

«За п’ять років було сформовано… пройшов голосування в парламенті, чекає підпису президента закон №2689 – це закон про те, що ККУ матиме такі категорії. І люди, які пережили воєнні злочини, злочини агресії, вони матимуть офіційне визнання своїх страждань, буде справедливість і, відповідно, механізм компенсації, інтеграції, можливості повернення до нормального життя», — Олександра Романцова, правозахисниця, виконавча директорка правозахисної організації Центр громадських свобод.

Вона також наголосила на тому, що подібні злочини проявляються не лише на окупованих територіях. Вони трапляються всюди.

«Це можуть бути тортури в тюрмах чи місцях утримування, геріатричних пансіонатах, інтернатах. Соціальна згуртованість навколо цього може допомогти зупинити такі страшні практики», — Олександра Романцова, правозахисниця, виконавча директорка правозахисної організації Центр громадських свобод.

Чернігів став другим містом, у якому провели «Правозахисний вікенд». До цього він проходив у Івано-Франківську. Далі поїде іншими містами України. Це не останній такий захід. Організатори повідомили, що вже працюють над створенням документальних фільмів, на зразок того, що презентували в Чернігові. Їх буде щонайменше чотири. Наступним героєм стане правозахисник Олег Цвілий. Він очолює громадську організацію, що захищає права в´язнів. Він і сам свого часу відбував покарання за злочин.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button