Суспільство (відео)

Людяність в умовах війни: Чернігів відвідав Уповноважений ВР із прав людини (Відео)

Із робочим візитом до Чернігова завітав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець. Війна в Україні негативно впливає на життя кожного українця, у зв’язку з цим дедалі частіше жителі країни потерпають від порушення їхніх прав. Здебільшого є обмеження прав самих військових.

«Так сталося, що військові не можуть бути членами профспілок, не можуть звертатися до громадських організацій по захист своїх прав, а можуть звертатись виключно до нашої інституції. За минулий рік саме цей напрям отримав від нинішніх військовослужбовців більше ніж 9 тисяч звернень», — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Після отримання цих звернень Уповноважений з прав людини безпосередньо перевіряє наявність таких правопорушень у військових частинах і складає відповідні акти. Іншим правопорушенням є незаконні дії під час мобілізації. Утім, мова йде не про Чернігівщину.

«Це один із найважчих зараз напрямів у роботі. Станом на зараз на території Чернігівської області немає таких публічних затримань, немає публічних порушень прав людини, які, наприклад, відбуваються регулярно: Львівська область, Одеська область, де силоміць працівники ТЦК забирають людей, потім ми фіксуємо, зокрема, навіть побиття, після цього завжди приїжджає моя моніторингова перевірка, завжди відкривається дисциплінарне впровадження, кримінальне впровадження», — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Як наголошує Дмитро Лубінець, у разі відповідних ситуацій необхідно відстоювати свої права та безпосередньо звертатися до органу з прав людини.

«Останній випадок був у неділю, коли відомого волонтера вночі затримали силоміць, потім уночі провели ВЛК, хоча встановлено, що ні керівниці ВЛК не було фізично на місці, ні секретаря ВЛК. За 15 хвилин провели ВЛК, визнали придатним. І відправили. Зараз там і кримінальне впровадження, і дисциплінарне впровадження», — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Проте одним із головним напрямів роботи Уповноваженого з прав людини є повернення громадян України з полону та тих, хто незаконним способом був депортований до росії. Нині зареєстровано приблизно 30 тисяч українців, які перебувають у полоні.

«У результаті нашої спільної роботи з координаційним штабом ми повернули 3135 військовополонених, із них 147 цивільних. Ми повернули 529 українських дітей, останню групу дітей ми повернули тиждень тому. Це було п’ятеро дітей, рідна мама побачила своїх п’ятьох рідних дітей через півтора року», — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

В Україні зареєстровано майже 5 млн ВПО, серед них 70 тисяч – на Чернігівщині. Проте і дотепер, за словами Дмитра Лубінця, нема чіткої стратегії щодо врегулювання умов їх проживання.

«Коли вперше на засіданні уряду було про те, що з 2,6 млн ВПО, які зараз отримують виплати, повинно залишитись 170 тисяч, я направив свій акт реагування. Зараз, як мені відомо, вже більше мільйона. Уряд розмірковує», — Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Також людям, які втратили житло внаслідок бойових дій, відмовляють в отриманні компенсації. Це питання теж є одним із важливих на сьогодні. Аби довести свої права, кожен українець має знати, до кого звертатися. Тому в наших наступних сюжетах ми докладніше про це розкажемо.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button