Суспільство (відео)

Переголосування та доля «Проліска»: чим відзначилося друге засідання четвертої сесії облради (Відео)

Під стінами обласної ради зібрався трудовий колектив санаторію «Пролісок». Вони вимагали не закривати їхній заклад.

«У нас залишився єдиний заклад на всю область, який державного забезпечення. Тут можуть оздоровлюватись діти із малозабезпечених сімей, діти-сироти. Тому ми хочемо зберегти заклад», — Тетяна Миколаївна, завідувач педагогічного колективу санаторію «Пролісок».

За один заїзд санаторій приймає понад двісті дітей. Тут їх лікують від загальних соматичних захворювань.

«Діти, які до нас приїжджають із бронхітами, бронхіальними астмами, на очах оживають. У нас таке повітря хвойне, гарне, що дітям дуже подобається. Ми згодні надавати послуги якнайкраще, але для того ж треба, щоб було фінансування, щоб була допомога. А як надавати допомогу, якщо за 30 років у санаторії нічого не побудували?» — Катерина Михайлівна, вихователь санаторію «Пролісок».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забезпеченість киснем, кредит онкоцентру та закриття санаторію «Пролісок»: обласна рада зібралась на сесію в повному складі (Відео)

Далі люди пішли до сесійної зали, де й мали вирішити долю «Проліска». Однак за відповідне питання не голосували, оскільки розробник, а саме обласне управління охорони здоров´я, його відкликав.

«Ми просимо для додаткових консультацій із громадськістю та колективом зняти це питання сьогодні з розгляду».

Під час сесії голосували за впровадження пілотного проєкту, в рамках якого Сновська громада мала стати першою, що отримає в користування ліси.

«Чому ми робимо виняток замість того, як є рішення попередньої каденції про передачу всім громадам? У вас є прекрасна можливість передати їх усім громадам, створити робочу групу», — Іван Якуб, депутат Чернігівської обласної ради (ВО «Батьківщина»).

Однак, аби ухвалити це рішення, забракло голосів депутатів. Так само не підтримали й передачу лісів усім громадам.

Також депутати знайшли невідповідності у порядку проведення конкурсу для кандидатів на посаду керівників медичних закладів. Вони зазначили, що нинішня процедура не відповідає постанові Кабінету Міністрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долю «Проліска» вирішуватимуть після громадських обговорень

«Законодавством визначено, що призначений в.о. може бути на два місяці, не більше. Наступне, в постанові Кабміну прописано три категорії учасників конкурсної комісії. Від органу управління, трудового колективу, профспілок. Вони мають бути представлені рівною мірою. Ми зазначаємо чотири особи від облради, плюс управління охорони здоровя, і від трудового колективу тільки дві особи. Це пряме порушення законодавства», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

«Ми як засновник, відповідно до закону про місцеве самоврядування в Україні, управляємо об’єктами спільної власності, і ми затверджуємо порядок призначення на посаду керівників закладів охорони здоровя обласної ради», — Поліна Богуш, начальник юридичного відділу Чернігівської обласної ради.

«Порушена процедура в проведенні конкурсу, тобто як сформована конкурсна комісія, такий інцидент уже був, це щодо призначення директора НКЗ Сосницької громади», — Олександр Мисник, депутат Чернігівської обласної ради («ЄС»).

У результаті жодної правки більшість депутатів не підтримала. Окрім цього, під час засідання розглянули питання, яке стосується рішення суду щодо голосування за секретаря міської ради Прилук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обласна рада не підтримала передачі лісів одній із громад

«У мене виникає питання щодо рішення суду і щодо судді, який ухвалював рішення», — Дмитро Блауш, заступник голови Чернігівської обласної ради.

«Ми вважаємо, що розгляд цього питання на сесії обласної ради є прямим втручанням у здійснення правосуддя і може розглядатися як тиск на суд. А це в демократичній державі неприпустимо. Якщо хтось не задоволений рішенням суду, то може його оскаржити у визначеному законом порядку», — Віталій Лічман, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Окрім цього, на сесії розглянули низку депутатських запитів і звернень. Більшість із них внесли депутати від опозиції. Вони кажуть, що той час, коли не брали участі в сесіях, використали для спілкування з виборцями. Зокрема, депутати «Нашого краю» ініціювали звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо продовження програми «Питна вода України». Вони зазначили, що виборці майже в усіх громадах скаржаться на її нестачу. У межах програми за державні кошти будуватимуть водогони, свердловини та інше. Спрямували й інші пропозиції.

«Звернення переважно в нас стосуються ремонту доріг. На цю сесію не встигли, на наступну хочу подати таке звернення, що у нас дуже багато сіл, де відсутнє автобусне забезпечення. Компенсувати ні за що. Треба розробляти обласну програму, щоб хоч раз на тиждень до віддалених сіл заїжджав автобус», — Сергій Баришовець, голова фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді.

«Перше – це доля центральних районних лікарень у Чернігові, Ніжині, Прилуках. Зокрема, в Ніжині та Прилуках невідома доля цих закладів, тому що, згідно із законом, вони мають бути передані на баланс Чернігову, але невідомо, як вони потім будуть використовуватися. Тому ми пропонуємо прописати, що ці заклади передати іншим громадам, а не тільки тим, на чиїй території знаходяться», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Варто зазначити, що друге пленарне засідання четвертої сесії відзначилося постійними переголосуваннями та збоями в системі. Загалом депутати розглянули понад 80 питань.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button