Суспільство (відео)

Медичний бунт: на Чернігівщині мітингують два села (Відео)

«Нехай вони пенсіонерів по всіх селах зберуть, Гітлер у доменних печах палив, а нас нехай на міст Патона в Києві – і всіх у Дніпро»,- Ніна Жорновська, жителька села Світанок.

Геноцидом жителі сіл Світанок і Яхнівка, що на Ніжинщині, називають реформаторські дії влади в медицині. Два ФАПи в них залишили без фінансування від центральних органів влади.

«Мабуть, у них коштів не вистачає. Вони не повинні фінансувати ФАПи. Не передбачено в медичній реформі. Медична реформа не бачить таких установ, як ФАПи, і це поклали на місцеві бюджети»,- Світлана Ткаченко, секретар Світанківської сільської ради.

«Нас залишать, якщо профінансує сільська рада. Якщо не фінансують місцеві органи, то ФАПи закриваються»,- Сніжана Хвостенко, завідувач ФАПу в селі Світанок.

Сільський бюджет витягнув лише зарплату для одного фельдшера в селі Світанок. І то: виділили «чистими» трохи більше 4 тисяч і лише на два місяці, тому доля життєво необхідного закладу ще не визначена. Людей обурює, що їх кинули напризволяще.

«Ну, не можуть люди без ФАПу. Розумієте? Самі старі в селі залишилися»,- Валентина Постол, жителька села Світанок.

«Ви що? Капець нам. У мене температура 39,5, я прийшла сьогодні»,- Лідія Литовченко, жителька села Світанок.

«Я хочу, щоб ФАП працював, і людині ще щоб прибиральницю дали. Вона сама прибирає. Руки брудні, мені укол дає»,- Ганна Касса, жителька села Світанок.

У селах – переважно пенсіонери, загалом у двох населених пунктах понад шістсот осіб. Люди багато хворіють, самі не в змозі добиратися до амбулаторії, що за 10 кілометрів.

«Найчастіше в нас гіпертонічні хвороби, стенокардії. Багато діток у нас хворіють і всі ж звертаються до нас»,- Сніжана Хвостенко, завідувач ФАПу в селі Світанок.

«Є дітки. Є люди похилого віку. Є люди такі, що навіть не в змозі дійти до нашого ФАПу. Сніжана Дмитрівна наша постійно безвідмовно в будь-який час піднімається…»,- Людмила Пасічник, жителька села Світанок.

Своєю фельдшеркою громада пишається. Кажуть, не одну людину витягнула з того світу. Зовсім не мають надії на сусідню амбулаторію, туди доїхати на таксі коштує багато грошей. Із пенсії не викроїш. «Швидкі» до них або не їдуть, або їдуть надто довго. Якщо закриють ФАП, пенсіонери нікому не будуть потрібні.

«Якби не Сніжана Дмитрівна, я вже на тому світі була б, поки дочекалася б «швидкої» чи з Галича, чи з Лосинівки»,-  Клавдія Парубець, жителька села Світанок.

Найбільше людей обурює те, що мізерні кошти на утримання одного працівника ФАПу – на сьогодні це близько шести тисяч на місяць – влада знайти не може. Водночас для себе ресурси знаходять.

«Нехай поміняють пенсію, нам – депутатські, їм – наші дві тисячі. Нехай посидять. Отаке роздолля буде. Живи і не хочу»,- Катерина Тетюк, жителька села Світанок.

«Ну, як це так людей залишити? Що лягати та вмирати, а вони згорнуть та й усе. Собі знаходять вони і на премії, і на все»,- Ольга Кононенко, жителька села Світанок.

«У Ніжині голова райради отримує 50 тисяч. А ви оту людину знімаєте»,- Лідія Литовченко, жителька села Світанок.

Із закриттям ускладнюється життя не лише людей у віці. В селі Світанок діє школа, садочок.

«В мене ось, наприклад, захворіла дитина. Куди мені з нею йти, щоб її подивилися? Це, здається, речі прості. Але взагалі без нього ми не зможемо існувати»,- Інна Пасічник, жителька села Світанок.

«Для нас це дуже болісно буде. Ми не уявляємо свого життя без медичного закладу. Тим більше, що всі наші діти обслуговуються працівником ФАПу»,- Лариса Кукало, директор Світанківської школи.

Тоді як у Світанку ФАП ще якось тримається, в сусідній Яхнівці віднедавна він вже закритий. Люди в розпачі. Для багатьох це може стати вироком.

«Люди зібралися всі, які потребують допомоги цього ФАПу, що в нас був досі»,- Микола Марцинюк, житель села Яхнівка.

«Ледь дійшла сюди. Думала, помру, але щоб люди знали, чого я добиваюся. Нікому я не потрібна. Стільки відробила. Лиха надбала. І я оце йшла сюди відстояти не тільки для себе, а для всіх людей, для кого я раніше робила, тепер нікому не треба»,- Анна Тимко, жителька села Яхнівка.

Згадують владу і реформу. Знову говорять про геноцид.

«Та я не знаю ту реформу… Хіба це реформа? Це людей тільки добивають до ручки. Хіба це реформа?»,- Валентина Прокопенко, жителька села Яхнівка.

«Невже ніхто оце не зглянеться? І як же вони оту реформу робили, не подивившись на оцих нещасних людей?»,- Ольга Крупина, жителька села Яхнівка.

«Оце аби моя сила, аби хто мене відвіз. Повезіть мене сьогодні до Зеленського, до депутатів. Я все розповім»,- Анна Тимко, жителька села Яхнівка.

Доведені до відчаю люди розповідають, як ходять і просять допомоги в місцевих агропідприємств. Навіть готові виділяти копійчину зі своєї мізерної пенсії, якщо в наших владних мужів немає на них грошей. Просто на зборах починають здавати гроші.

«Оце в нас люди зібралися і хочуть з 1500 дати по сто гривень, щоб наш ФАП робив. Зі своєї пенсії»,- Надія Гакан, жителька села Яхнівка.

Щоправда, селяни ще не знають, куди потім нести зібрану копійчину і до кого потім йти на поклон, щоб ФАП знову відкрили. Деякі обурені люди  обіцяють їхати в обласний центр, шукати правди там. Шукати відповіді на питання, чому вони нікому не потрібні. Самі ж збори раз по раз зривають крики «Ганьба!» і прокльони на адресу наших реформаторів, які поставили великий знак питання на життях мільйонів українців.

««Ганьба!» всі кричіть. Ганьба!»

«Це треба дебілами бути безсердечними, такими байдужими до тих людей».

Що стосується обласної влади, то тут пропонують допомогу в діалозі, щодо ж фінансування, то тут не зарадять – кошти треба шукати на місцях.

«Це потрібно сідати і розбиратися. Якщо в нас буде звернення до управління охорони здоров’я, то ми готові розібратися та підказати. На цій території є власник – або районна адміністрація, або об’єднана територіальна громада. Є заклад, який надає медичну допомогу. Тут чітко треба визначитися. Може, не підписала певна кількість людей декларації і треба їх підписати, таким чином кошти збільшаться»,- Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА.

Замкнуте коло – адже на місці грошей немає, вище коштів не передбачили. Але селяни не збираються сидіти склавши руки. Якщо чиновники їх не почують, люди обіцяють виходити на акції протесту та навіть перекривати трасу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button