Суспільство (відео)

«Ми це робимо, аби пам’ять про нього жила»: турнір пам’яті Дениса Пономаренка (Відео)

«Аскет – людина, що була і тренером, і військовим, він був просто надійною людиною», — Володимир Сватусь – друг загиблого Дениса Пономаренка (Аскета), тренер-викладач бойових мистецтв.

Зі сльозами на очах Володимир Сватусь розповідає про свого вихованця, колегу та друга Дениса Пономаренка з військовим позивним «Аскет». Колись він прийшов до нього учнем, утім, уже за кілька років вони стали друзями. Спорт, як і військова справа, були фактично життям чоловіка. 

«Після 9 класу ми пішли разом із ним навчатися в Чернігівський професійний ліцей, уже тоді він почав займатися своєю спортивною підготовкою, завжди їздив із татом на полігон, вивчав військову справу. Це завжди його супроводжувало», — Аліна Пономаренко – сестра загиблого Дениса Пономаренка (Аскета)

«В 2015 році він пройшов курс молодого бійця в «Азові». Якби він не був підготовлений, якби не тренування, я вважаю, що йому трошки тяжче було б у всьому цьому. Якщо людина не підготовлена фізично, це дуже важко», — Ніна Пономаренко – мати загиблого Дениса Пономаренка (Аскета).

«Він займався національно-патріотичним вихованням. Також викладав тактичну медицину. Із військового навчання для цивільного населення також курси проводив ще до того, як це стало мейнстримом», — Аліна Пономаренко – сестра загиблого Дениса Пономаренка (Аскета).

Із перших днів повномасштабного вторгнення «Аскет» став на захист України в складі ТРО «Азов Київ» як бойовий медик. Він був одним із тих, хто обороняв Київщину в лютому–березні 2022 року, в період активних бойових дій на цій території. 16 березня 2022 року «Аскет» загинув.

«Він загинув у селі Мощун під час оборони Києва. Він залишився одним парамедиком на це село. Він вивіз військових поранених, потім повернувся. В окоп, де він був, прилетів снаряд і він загинув», — Володимир Сватусь – друг загиблого Дениса Пономаренка (Аскета), тренер-викладач бойових мистецтв.

За ініціативи тренера Володимира Сватуся, другий рік поспіль у Чернігові відбувається турнір пам’яті загиблого Дениса Пономаренка. У заході беруть участь вихованці спортивних шкіл міста, серед них спортсмени клубу бойових мистецтв «Чернігів-Щит». Саме у складі цього клубу Денис Пономаренко почав свою спортивну кар’єру, тут він знайшов однодумців і друзів.

«Володимир Анатолійович став для нього взірцем у всьому. За це йому дуже велика шана, дуже велика вдячність за організацію цих змагань, у пам’ять…», — Ніна Пономаренко – мати загиблого Дениса Пономаренка (Аскета).

«Денис Пономаренко вів тренування, заміняв мене як тренера. Він мені допомагав, ми дуже багато працювали над цим. Річ у тім, що всі діти нашого клубу повинні взяти участь у змаганнях на його честь, адже вони його знали. А тут діти мають дізнатися про нього. Вони повинні розуміти, що така людина була, вона віддавала своє серце та душу розвитку спорту та військової справи», — Володимир Сватусь – друг загиблого Дениса Пономаренка (Аскета), тренер-викладач бойових мистецтв.

У змаганнях взяли участь 132 учасники. Вони боролися за перші місця в чотирьох дисциплінах: підіймання тулуба з горизонтального положення, підтягування, біг і берпі – це були улюблені вправи загиблого Дениса Пономаренка. 

«Якщо ми не будемо пам’ятати, хто за нас бореться, незабаром до нас прийде ворог і від нас нічого не залишиться. У кожному такому заході з вшанування мають брати участь усі, навіть якщо не спортсмени. Це обов’язково. Це наша ідея. Ми маємо обєднатися і йти до перемоги разом. Інших варіантів немає», — Владислав «ТУРА» – учасник турніру пам’яті Дениса Пономаренка.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button