Суспільство (відео)

Мільйони – на дрони: Чернігівська міськрада допоможе військовим (Відео)

У Чернігівській міській раді відбулося засідання погоджувальної ради стосовно позачергової сесії. На сесії планують розглянути орієнтовно 30 основних питань. Зокрема, одним із них стане шефська допомога військовим частинам, зареєстрованим у місті Чернігів. Планують виділити 20 млн гривень із бюджету міста.

«У нас була в п’ятницю, я вважаю, дуже ефективна зустріч із командуючим ОК «Північ» й іншими військовими керівниками. І ми домовилися на підтримку ОК «Північ» і бойових частин, які перебувають у їхньому підпорядкуванні, виділити поки що 15 млн, ми подивимося далі по ситуації. Продовжимо цю програму наступного року на дрони, на дрони – це зараз найпотрібніше», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Загальний податок на доходи фізичних осіб у місті Чернігів зараз становить 64%, проте його можуть скоротити до 60%.

«Є велика різниця в містах, у яких все окей із бізнесом, навпаки, релокували якісь підприємства з постраждалих регіонів – це перше. І друге – в яких нема тих шалених витрат на відновлення пошкодженої інфраструктури, житла, закладів освіти, як у Чернігова. А в нас усі кошти, по суті, на це йдуть із міського бюджету. Це утримання і відновлення. Відповідно, якщо взяти Чернігів, якщо взяти Суми, якщо взяти Харків, якщо взяти Миколаїв, Запоріжжя, ну Херсон, очевидно, це тільки обласні центри. Їх не можна порівнювати з тим Житомиром, Вінницею, Львовом, я не кажу вже про західноукраїнські міста. Тому або має бути підхід із боку держави диференційований по відношенню до цих міст», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Зараз важко прогнозувати, якою буде зима, проте варто передбачати проблеми з електроенергією та опаленням наперед. Тож на сесії міської ради планується розглянути питання про відстрочку оплати орендних платежів для комунальних установ.

«Ми розуміємо, що можуть бути проблеми такі, як минулого року, або, може, й більші. Когенерація дасть можливість навіть в умовах блекауту забезпечити електроенергією котельні і теплом окремі об’єкти соціальної інфраструктури, такі як лікарні, пологові будинки й окремі мікрорайони міста. Тобто це важливе питання. У підприємства оборотні кошти зараз є, їх направлять на це питання. Але щоб потім зекономити ці кошти – не платити орендну плату, ми її відтермінуємо», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

На позачерговій сесії також розглянуть земельні питання і планують подовжити Програму допомоги мешканцям міста Чернігова, будинки яких постраждали внаслідок російської військової агресії.

Окрім того, на засіданні погоджувальної ради виникла палка дискусія стосовно процедури отримання юними чернігівцями статусу дитини, яка постраждала внаслідок бойових дій. Про неї ми розкажемо в наших наступних сюжетах.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button