Суспільство (відео)

Мистецтвом та активностями: в Чернігові виховують нове покоління патріотів (Відео)

Цікаве та активне дозвілля може виховати свідомого громадянина України. У цьому впевнені співробітники чернігівського Центру національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді, в якому зараз займаються 670 дітей.

«Це і національно-патріотичного напряму, де працюють гуртки «Юні джури», «Юні козачата», «Юні патріоти». Також є гуртки спортивного туризму (велосипедний, водний, пішохідний тощо). Є гуртки краєзнавчого напряму – історичне краєзнавство і таке інше. Тому програма різноманітна»,- Петро Степовик, директор КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Усього на базі закладу функціонують 46 гуртків. Кожен може обрати собі будь-який до душі, а якщо не сподобалося, то змінити його і займатися там, де хочеться. До того ж на балансі закладу є два табори – в Количівці та в Седневі.

«Де діти проводять навчально-тренувальні збори, відвідують табори вже влітку як переможці. У міжсезоння в нас проводять навчально-тренувальні походи»,- Петро Степовик, директор КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Центр організовує і патріотичну гру «Сокіл. Джура».

«Починається гра десь у вересні-жовтні з прийняття дітей у козачата. Закінчується таборуванням. Діти проживають у наметах влітку. Це підсумкові наметові таборування»,- Олена Дорошенко, методист КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

У краєзнавчому класі розміщені роботи дітей-переможців різноманітних конкурсів. Усі вони – вихованці центру.

«Тут проводимо ми екскурсії по цих виставках, розповідаємо про різні види народної творчості, техніки. Все це присутнє тут: і лозоплетіння, і різьблення, і вишивка, і плетення тощо. І тут одночасно займаються діти»,- Тетяна Матвійчук, керівниця гуртків КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під Черніговом берег річки самовільно огородили парканом

Сам центр заснований 73 роки тому. І це тільки документально. Директор центру каже, що своє існування він почав значно раніше, однак у роки війни архів згорів і достеменно встановити дату його заснування неможливо. Нинішню назву заклад отримав у 2017 році, оскільки понад 90% роботи присвячено саме національно-патріотичному вихованню. Вихованці центру та його колег займають призові місця в різноманітних конкурсах і змаганнях. Започатковують і власні акції.

«Як приклад ви можете побачити ось акція «Від роду до роду збережемо традиції народу». Це наша обласна акція, яка уже понад п’ять років працює. Цього року збірна нашої області здобула друге місце в чемпіонаті України з пішохідного туризму. «Моя Батьківщина – Україна», де п’ять напрямів розгалуження, то в нас було п’ять переможців у цих напрямах»,- Петро Степовик, директор КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Петро Степовик зазначає, що від моменту початку російсько-української війни діти та дорослі вже більше усвідомлюють свою національну ідентичність. І це стосується не лише Чернігівщини.

«Нещодавно я буквально кілька днів був у відрядженні на Донбасі. Ми відвідали гору Корочун, де наші захисники відстоювали незалежність України, боролися з окупантами. Багато я побачив там моментів, які докорінно змінили мою думку. Я до подій 2014 року багато разів бував на Донбасі, бачив ставлення до України від місцевих. Зараз це докорінно змінилося»,- Петро Степовик, директор КПНЗ «Центр національно-патріотичного виховання, туризму та краєзнавства учнівської молоді».

Він каже, що особливо помітно це серед молоді. Петро Степовик упевнений, що зараз треба робити акцент на вихованні патріотизму саме серед учнівської молоді.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button