Суспільство (відео)

«Моя хата скраю – ні до чого хорошого не призведе»: на Сновщині об’єднують людей задля майбутнього (Відео)

Порятунок потопельника – справа рук самого потопельника. Цей вислів якнайкраще ілюструє ситуацію в селах Чернігівщини. Одним із яскравих прикладів такого порятунку спільними зусиллями є село Кучинівка. Місцева громада активна у взаємодопомозі, має підтримку Сновської міської ради, депутатів обласної ради, а двигуном цих процесів, за словами місцевих, є депутат Сновської громади від Кучинівки Павло Солодовник.

«Павло Солодовник у нас працює лише перше скликання, більше року, але вже зробив багато і для села, і для громади. І в садочок надавав допомогу, і в бібліотеку, і в школу. І в спортивному русі він дуже активну позицію займає – в нас організовує він молодь, допомагає з інвентарем. Допомагає проєкти нам писати»,- Олена Недвига, староста Кучинівського старостинського округу Сновської громади.

«Є в нас, я вважаю, співпраця. Ми дуже вдячні Павлу Васильовичу. Він і новорічні подарунки нашим діткам привіз, і наш спортінвентар. Привозив і набори масок, засоби для дезінфекції. І допоміг з облаштуванням дороги до школи. Возив на екскурсію наших дітей до Верховної Ради. Дуже сподобалася екскурсія нашим дітям. До Бреча возив він наших дітей також»,- Наталія Шевченко, директор Кучинівської ЗОШ.

Садочок, школа, бібліотека завжди отримують постійну посильну допомогу від представника громади Кучинівки в місцевій міській раді. Там, де проблема потребує значних фінансових вливань, ініціюється допомога міста чи області.

«Нещодавно він закупив для дітей іграшки. Це такий гарний внесок у садочок. Цю матеріальну базу він нам поповнив»,- Алла Єрмоленко, директор Кучинівського закладу дошкільної освіти.

«У бібліотеку завжди заходив. Я була його першою вчителькою, тому знаю, як він тягнувся до знань. Він ще як був студентом і як почав працювати, то він до нас приходив дуже часто. З літературою допомагав, свої книжки, які він уже прочитав і які йому подарували»,- Алла Петрик, допомагає в роботі  Кучинівської бібліотеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітлення – в села: на Сновщині встановили автономні ліхтарі, що працюють від сонця (Відео)

Нещодавно Павло Солодовник ініціював створення громадського об’єднання кучинівців «Добробут». Мета – спільно боротися за своє майбутнє, за добробут у своєму селі. Останнє ухвалене питання, яким будуть займатися першочергово, – це встановлення дитячих спортивних майданчиків.

«Вирішуємо, де їх встановити. Тобто там, де найбільша кількість дітей, оскільки ці майданчики будуть для дітей. Також зараз хочемо влаштувати у селі свято Масляниці. У нас ніколи його не було і ми вирішили показати нашим односельчанам, що й у нашому селі може бути таке свято»,- Наталія Рябченко, помічник депутата, жителька села Кучинівка, Сновська громада.

«Я сам родом із села. Живу в селі. І тому це було таке покликання, бажання допомогти. Тому що у людей зневіра. Люди не вірять у жодне покращення. І це така спроба щось змінити на краще. Спробувати вселити віру в людей, і найголовніше – це достукатися до кожного, переконати, що тільки разом щось можна зробити. Тому що таке поняття, як «моя хата скраю», ні до чого хорошого не призведе»,- Павло Солодовник, депутат Сновської міської ради («Наш край»).

Поодинці неможливо змінити ситуацію, зробити, щоб село розвивалося. Для цього потрібні спільні зусилля. Кучинівці дуже часто демонструють свою згуртованість, вміння жертвувати особистим задля спільного.

«Насамперед хочу подякувати нашим мешканцям, які дуже активно долучаються до вирішення проблем нашого села. Ось, наприклад, ми збирали охочих, щоб допомогли нам прочистити ставок. І назбирали ми власних коштів більше як 30 тисяч. І, ви знаєте, ще кладовище… всі готові допомогти. Всі приходять, вирубують, розчищають. Можна розповідати дуже багато»,- Олена Недвига, староста Кучинівського старостинського округу Сновської громади.

Щодо роботи депутата Сновської міської ради Павла Солодовника, то його активність відзначають і в інших селах Сновщини.

«Знаю його тільки з позитивного боку. Це наполеглива трудолюбива людина, яка ставить цілі та добивається цих цілей. Співпрацюємо з ним. Допомагає коли словом, коли ділом. Ось бібліотеці допоміг, школі подаруночки він презентував. Тобто людина працює»,- Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу, Сновська громада.

Крім спільних завдань громади Кучинівки, на цей рік поставлені спільні цілі і для жителів села, і для керівництва великої громади. Це освітлення та… пам’ять.

«Пріоритетним завданням є електричне освітлення вулиці Підгальської. Це велика вулиця, там мешкають дуже багато молодих родин, дуже багато дітей, тому обов’язково треба це зробити, адже понад сім років люди чекають на це. І також із настанням весни, можливо, влітку ми спільно з міською радою встановимо в Кучинівці Хрест пам’яті, оскільки в нашому селі була надзвичайно трагічна сторінка – в 1943-му році німецькі окупанти спалили та розстріляли близько двох десятків кучинівців»,- Павло Солодовник, депутат Сновської міської ради («Наш край»).

«Це буде виконано. Щодо Хреста – то стовідсотково, щодо освітлення – то там є проєкт, але будемо дивитися по коштах. Якщо коштів не вистачить, то будемо продовжувати практику… на сонячних батареях»,- Олександр Медведьов, голова Сновської громади.

Сьогодні Кучинівка є прикладом того напрямку, яким треба рухатися. Напрямку на консолідацію всіх задля того, щоб змінити життя на краще. Адже в загальній руїні та зневірі окрема людина ніколи не зможе побудувати своє щастя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button