Суспільство (відео)

«Містика» на кладовищі «Яцево» (Відео)

Із могил чернігівських бійців на кладовищі «Яцево» зникають флагштоки з прапорами. Про це заявили представники націоналістичних організацій на прес-конференції в Чернігові.

«На кладовище можна потрапити о 2-й ночі. Після темряви. Це підприємство повинне лімітувати час відвідин, адже нормальні люди вночі не ходять на кладовище. Там відбуваються речі важкі – розбивають могили, перевертають хрести, приходять по метал – це неправильні речі», — розповідає активіст Олександр Бондарєв.

Активісти звернулися до адміністрації кладовища з проханням у нічний час не пропускати на територію людей. У правоохоронних органів вимагають також втрутитися в ситуацію. Припускають, що до ситуації причетні люди ромської національності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Моя війна»: ЧЕline зняв фільм про чернігівських учасників АТО

Матір загиблого в АТО бійця Раїса Шанська підтвердила, що у 2014 і 2015 роках із могили її сина було викрадено флагштоки, втім, ця ситуація не має масового характеру.

«Протягом трьох років масових пограбувань флагштоків на кладовищі не було. Мене дуже хвилює питання іншого характеру – що до родин загиблих привертають увагу таким чином. Вам не здається це дивним?» — говорить мати загиблого бійця Раїса Шанська.

Барон ромів Чернігівщини засумнівався в тому, що на кладовищі орудують його підопічні, утім, запевнив, що в ситуації обов’язково розбереться і готовий сприяти слідству.

«Перш ніж заявляти, що це роми, треба бути в цьому впевненими. Справа в тому, що в нас такі речі не вітаються і такі люди з нами за столом сидіти не будуть. Якщо ми дізнаємося, що серед нас є така людина, їй ніхто руку не подасть», — зазначає голова чернігівської обласної ромської організації «Черген» Петро Главацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подробиці затримання у центрі Чернігова торговців зброєю з району АТО

У разі, якщо дійсно флагшток украв хтось із чернігівських ромів, Петро Главацький пообіцяв відшкодувати збитки за власні кошти.

Активісти запевняють, що інформацію про причетність ромів їм надав чернігівський таксист, мовляв, він навіть знає адресу, за якою проживають жінки-викрадачки флагштоку.

«Звідки у вас така інформація? Поліція не знає жодних фактів. Не знають таксиста, жінок, адрес. Ви ж як подаєте заяву, то повинні все написати», — наголошує голова чернігівської обласної ромської організації «Черген» Петро Главацький.

«Звернень до поліції не було від родичів загиблих про викрадення флагштоків. Згідно з інформацією в Мережі, поліція проводить перевірку. Але вже побували на кладовищі і подивилися, немає викрадених флагштоків. Усе нормально», — повідомляє речник ГУНП у Чернігівській області Сергій Бриль.

Ситуація дійсно неоднозначна і заплутана. Будемо сподіватися, що в ній все ж таки розберуться, і всі крапки над «і» будуть розставлені. Хай би там що було, ніхто не має права глумитися над пам’яттю наших героїв. Це святе!

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button