Суспільство (відео)

Міць богатирська: нащадок легендарного чернігівського силача розповів про власні рекорди (Відео)

Рекорди українського богатиря з Чернігівщини вже понад сто років не дають спокою багатьом. Терентій Корінь, який народився в селі Блистова Менського району, полишив по собі чимало неймовірних історій. За словами дослідників, його сила виявилася в підлітковому віці.

«Медики повязують це з надлишком тестостерону, саме він спричинив таку надзвичайну силу в цього хлопця. Він міг посадити кілька осіб на руку та підіймав їх. Цвяхи забивав кулаком, міг човен обхопити руками та нести», — бібліотекар с. Блистова Ірина Сироїд.

Завдяки своїй неймовірній силі Терентій потрапив до цирку. На одному з виступів відбувся знаменитий бій із левом, який і зробив із чернігівського силача всесвітнього чемпіона.

«Лев зірвав із нього рукавиці і він бився голіруч із левом. І переміг у цьому бою. І став чемпіоном світу», — бібліотекар с. Блистова Ірина Сироїд.

Зараз у рідному селі рекордсмена проживає його нащадок Микола Лях. Чоловік мало пам’ятає про свого родича, але каже, що сила пращура йому однозначно передалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відшукали жінку-магніт

«Міг по трапу бігти і нести два бідони меду в двох руках. У мене бджоли були. Щоб занести їх у вантажівку, треба було скласти по 50 сімей – тобто по три корпуси ставити один на одного. І по шість корпусів я до машини сам по трапу тачкою завозив», — нащадок Терентія Кореня Микола Лях.

Чоловік розповідає, що одного разу самотужки навантажив таку кількість дров, якої троє не могли подужати, за що отримав дві каністри бензину в подарунок. У бійках ніколи не брав участі, проте, якщо конфлікти ставалися, то міг підняти кривдника та просто відкинути його убік. Одного разу довелося відстоювати свої права з міліцією.

«У Стольному зупинив дільничний колишній наш і не знаю, хто ще там. Як вони зо мною нормально, то й я з ними нормально як вони мене матом – то і з ними благим матом. І дійшло до того, що «знімай номер». Ну знімати нічим, то я взяв отак рукою і кинув, і в одного майора поцілив. Розібралися, номер той віддали, дорікнули тому дядькові, що на мене наїхав, бо я ж не був винен», — нащадок Терентія Кореня Микола Лях.

Свого часу Микола Корнійович працював на залізниці, потім був лісничим. Із дитинства він захоплювався фотографією. В архіві чоловіка збереглося чимало пейзажів рідного краю. А 15 років цей кремезний чоловік вирощував квіти.

«Вирощував спершу тюльпани, потім троянди. У мене було 90 сортів гладіолусів різних. Навіть одна квітка була із запахом, хоч гладіолуси взагалі запаху не мають. Я їх возив до Гомеля, Пітера, «Москвичем» із причепом, це було часто і це було дуже вигідно. Теплиці в мене були метрів, мо, по 20, по 15. 15 соток у мене було під квітами», — нащадок Терентія Кореня Микола Лях.

Зараз нащадку всесвітньо відомого богатиря уже майже 70 років. Праця на селі значно підкосила його здоров’я. Але Микола Корнійович не пасе задніх. У чоловіка чимале господарство з худобою та птахами. Як і раніше, він займається бджільництвом та обробляє город. Встигає освоювати й новітні технології.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Молодець !!!!! Оце правда сам свідок.

Back to top button