Суспільство (відео)

Мобільні та сучасні: до Чернігова завітала команда «Tolocar» (Відео)

На Борисоглібській облаштовують новий комфортний простір для велосипедистів. Нагадаємо, вже більше ніж пів року в Чернігові працює соціальна веломайстерня. Тут кожен власник залізного коня може безкоштовно скористатися професійними інструментами та налаштувати велосипед, відповідно до потреб. А вже за кілька днів простір навколо майстерні матиме комфортну зону, аби відпочити, випити кави або приїхати на велосніданок із друзями. Реалізовують ідею завдяки проєкту «Tolocar», який організувала німецька урядова організація GIZ.

«Наш проєкт «Tolocar» – це така мобільна майстерня на колесах. У нашому автобусі є купа інструментів – будівельних і не тільки, а ще цифрове виробництво. Є 3D-принтери, різак, фрезер та інше обладнання, яке можна налаштувати, змоделювати та запрограмувати на комп’ютері, і вони все вирізають. І ми з цими інструментами їздимо по всій Україні та втілюємо дуже різні проєкти – будівельні, гуманітарні, освітні, зокрема, у школах ми проводимо воркшопи», — працівник проєкту «Tolocar» Денис Квасов.

До Чернігова команда «Tolocar» завітала, аби одразу реалізувати ідеї на трьох різних локаціях міста. Перший – у співпраці з ГО «Екомісто», що втілюють проєкти для розвитку велоруху та велоінфраструктури на Чернігівщині.

«Вони започаткували дуже круту ініціативу – шукають, де можна взяти велосипеди за кордоном, потім їх ремонтують і роздають тут людям, які того потребують. По селах їздять, по волонтерах різних. Крім того, вони ще працюють як соціальна майстерня – тобто просто надають послуги з ремонту. І тут вони хочуть зробити велокав’ярню, де будуть велосніданки. Аби можна було приїхати сюди попити каву, а тим часом вам підкачають чи підкрутять колесо.

І тут дуже класне прохідне місце, особливо на вихідних тут було дуже багато людей. Думаю, влітку тут буде дуже класно», — працівник проєкту «Tolocar» Денис Квасов.

Друга локація задіяна у співпраці з проєктом «Дерев’яне мереживо Чернігова». Завдяки волонтерам і команді майстрів на вулиці Музейній відновлюють старовинний будинок.

«Ми на CNC фрезері, що керується комп’ютером, вирізаємо деталі на фасад, які були втрачені, зламані чи згнили з часом, і замінюємо їх на нові. Це дуже крута технологія, бо таким чином ми зберігаємо всю спадщину, яку колись, 100 років тому, вручну вирізали, ми її відскановуємо та переводимо в цифровий формат. І тепер у будь-якому місці на планеті можна відтворити це», — працівник проєкту «Tolocar» Денис Квасов.

Третя локація пов’язана з легендарним українським майстром народних музичних інструментів Олександром Шльончиком.

«І в його хаті, де він працював, у його майстерні двоє наших хлопців сканують його інструменти. Це тривимірне сканування, і далі вони відтворюють у цифровому вигляді моделі. Потім оброблюють, аби всі моделі були достеменно як у нього, і далі друкують копії на 3D-принтері з пластику. Це схожий проєкт із будинком на Музейній, аби зберегти всі деталі в цифровому форматі. І їх можна тепер відтворити, дослідити, якось змодифікувати і далі де завгодно зробити копію таких інструментів. До того ж, ще Костянтин, який працює на цій локації, має музично-інженерну освіту, він записує зразки різних інструментів і звуків. Тобто там така цифрова лабораторія в столітній майстерні», — працівник проєкту «Tolocar» Денис Квасов.

Як відбуваються роботи з реставрації на Музейній, ми розкажемо та покажемо в наступному сюжеті.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button