Суспільство (відео)

Модний бейблейд: як не перетворити гру на небезпеку для дитини (Відео)

Одна з найпопулярніших дитячих іграшок – бейблейд – завоювала прихильність і чернігівської малечі. Іграшки створені за принципом дзиґи, за мотивами однойменного японського мультфільму. Так, 10-річний Іван розповідає, що теж має у своєму арсеналі бейблейд під назвою фафнір. За його словами, це не просто гра, а змагання, головна мета якого – перемогти суперника.

«Якщо вибєш, то тобі зараховується 1 очко, якщо ти його перекружиш – теж 1, а якщо розібєш – то буде 2 очки. Бій триває до трьох очків», — бейблейдер Іван Міщенко.

Іван як справжній профі розповідає про механізм роботи іграшки та каже, що дуже любить грати у бейблейд зі своїми друзями.

«Зараз я вам покажу. Наконечник, силовий диск та енергетичний диск. Це запускалка. Так запускається бейблейд. Мій бейблейд крутиться в лівий бік і тут є пусковий важіль. Л – крутиться в лівий бік сторону, р – крутиться в правий бік. І отак ми його закручуємо та запускаємо», — бейблейдер Іван Міщенко.

У Чернігові організовують навіть цілі турніри з бейблейду, де діти змагаються між собою. Та ця гра підходить і для сімейного дозвілля. Психологи кажуть, що другий варіант значно кращий. Адже, попри простоту іграшки, вона все ж несе в собі елементи азарту. А це може нашкодити психіці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як купити безпечну іграшку: захисники споживачів пояснили нові правила «дитячого» ринку

«Під час цієї гри діти разом із батьками можуть змагатися на рівних. І вони встановлюватимуть зовсім інші стосунки, і це непогано. З іншого боку, якщо гра викликає в дитини надто сильну емоцію, якщо вона викликає навіть такий азарт, і батьки бачать, що замість того, щоб іти до школи, виконувати якісь доручення, слухатись батьків, дитина займається лише цією іграшкою, то краще обмежувати час гри», — кандидат психологічних наук і доцент кафедри екологічної психології НУЧК імені Т.Г.Шевченка Олена Гірченко.

Психологи кажуть, що зараз ця гра неабияк поширена серед дітей дошкільного та шкільного віку. Проте скоро ця мода може відійти в минуле, так само як йо-йо та спінери. Та наразі попит у магазинах на неї не згасає. Продавці кажуть, що за день можуть продати від 20 до 200 одиниць. Різновидів дуже багато. Усе залежить від смаку малюка.

«Якщо йому подобається атакувати, то є спеціальний наконечник, який утримує іграшку на полі, щоб вона атакувала. Є ті, що довго крутяться. Залежно від того, яка гра йде між дітьми, вибирається різновид цих блейдів. Є агресивні, є пасивні», — категорійний менеджер магазину Наталія.

«Вони є оригінальні – від фірми «Хасбро», є китайські аналоги. Продаються щодня. Турніри проводять і з оригінальними, і з аналогами. Для них є спеціальні арени – з пастками й звичайні», — продавець магазину Ірина.

Відрізняються вони також запусковими механізмами. Продавці кажуть, що частіше купують аналоги, оригінали обирають уже професійні гравці. Ціна ж бейблейдів може бути досить різною. Одна іграшка-аналог може коштувати від 80 гривень, а от за оригінал доведеться викласти не менше шести сотень.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button