Суспільство (відео)

Мовний рейд: чи знімають продавці російськомовні вивіски на Привокзальному базарі (Відео)

«Полотенца» замість «рушників», «спички» на місці «сірників» і «грибы» з російською літерою «ы». «Привокзальний ринок» Чернігова рябить російськомовними вивісками: то тут, то там бачимо рекламні банери, що порушують Закон України «Про правовий режим воєнного стану» у пункті 32 частини 2 статті 15.

Та навіть попри заборону, в місті досі залишається чимало вивісок інформаційних банерів, що рекламують товари та послуги російською мовою. Так, днями в інформаційному просторі був анонсований рейд працівників «Муніципальної варти» на «Привокзальний ринок» – місцевим підприємцям не вдалося пройти перевірку.

Директор «Привокзального ринку» Юрій Довгорук під час спілкування з журналістами зазначив, що 4 серпня 2023 року підписав відповідне розпорядження, що зобов’язує підприємців, які здійснюють торгівлю на цьому ринку, зняти або замінити вивіски, банери, таблички та все інше, що написано російською мовою, до 20 серпня 2023 року.

«Вони самостійно займаються вирішенням цього питання, а ми контролюємо. На мою думку, це питання вирішиться позитивно», — Юрій Довгорук – директор ТОВ «РМК-Росток» (Привокзальний ринок).

Та попри заборону використовувати стенди з мовою країни-агресора, серед торгових точок досі видніються ті, що інформують покупців російською мовою.

Валентина Ткаченко – власниця однієї з торгових точок на «Привокзальному ринку». Жінка зізнається, що раніше всі вивіски в них були мовою країни-агресора, адже основний потік покупців – білоруси, які краще розуміли російську мову. Утім, наразі майже всі вивіски на своїх торгових точках замінили, а ті, що досі залишаються російською, не виставляють на прилавки.

Підприємець Микола Кульгейко ділиться, що його торгові точки раніше також були оформлені російськомовними інформаційними стендами, утім, зараз на всіх вивісках – лише українська мова.

Під час рейду ми поспілкувалися з власниками торгових точок, що досі користуються російськомовними вивісками: чимало з них погоджуються із необхідністю посилення контролю за дотриманням мовного закону і запевняють, що вже найближчим часом знімуть або замінять всі інформаційні стенди, написані мовою держави-агресора.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button