Суспільство (відео)

Музею «Древній Любеч» повернули експонати, яким понад дві тисячі років (Відео)

Йому вдалося здійснити те, чого не зміг зробити жоден керівник Любецького музею. Вадим Антошин, який тимчасово призначений виконувати обов’язки директора історико-архітектурного комплексу, повернув Любечу артефакти, яким понад 2000 років.

«Оці ящики – це знахідки Національного значення, які, на щастя, випадково залишились у Чернігові, їх не забрали до Москви, як забрали дуже багато експонатів, що їх Рибаков у 1956-57 роках у Любечі та на інших розкопках знайшов», — в.о. директора історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» Вадим Антошин.

Радянський археолог, дослідник слов’янської культури та історії Стародавньої Русі Борис Рибаков досліджував Любеч у 50-х роках минулого століття. Під шарами ґрунту йому вдалося знайти чимало цікавих знахідок – їх вмістили у 36 дерев’яних ящиків. До сьогодні їх зберігав Чернігівський історичний музей ім. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологічні розкопки на території Окольного граду в Чернігові: виявлено понад 500 артефактів

«Тут, швидше за все, олія зберігалась. Явно був орнамент. Оцьому 2,5 тисячі років. Це період скифів. Це ознака того, що на Чернігівщині люди жили в давні доісторичні часи», — в.о. директора історико-археологічного музейного комплексу «Древній Любеч» Вадим Антошин.

У ящиках зберігаються переважно старовинні жорна та кераміка, якій понад 2000 років. Усі експонати ще вивчатимуть історики. Вадив Антошин передав знахідки Любецькому музею. Комплекс, до речі, реконструювали, встановили сигналізацію й охорону, аби мисливці за артефактами не дісталися до експонатів.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button