Суспільство (відео)

На Чернігівщині будують найбільший в Україні завод із переробки картоплі (Відео)

На околиці Чернігова триває будівництво заводу з переробки картоплі на крохмаль.

Він стане найбільшим в Україні.

Інвестором виступає підприємство «Вимал». Запустити виробництво крохмалю підприємці планують наприкінці наступного року. Потужність сягатиме 600 тонн на добу.

Однак бізнесмени скаржаться, що завод може не запрацювати у визначені строки. Свого часу в них уже хотіли віджати бізнес «донецькі». Та цього разу проблеми полягають в іншому.

Перша – з підключенням до електропостачання, а друга – з нестачею сировини. Великі аграрні компанії давно переключилися на вирощування зернових культур. А у приватних господарствах низька врожайність.

—  Ми часто вживаємо фразу, що Чернігівщина – картопляна пустеля України. За статистикою, ми десь посередині турнірної таблиці. Обганяємо південні області. Головна проблема у тому, що виробництво картоплі зосереджене у дрібно-товарному секторі, — Сергій Самоненко, директор підприємства «Вимал».

Тому підприємці самі вирішили вирощувати картоплю. Проводять експеримент. Придбали 10 тонн елітних голландських сортів із великим вмістом крохмалю. Прагнуть встановити рекорд врожайності бульби. Сподіваються зібрати до 70 тонн із гектара.

Цим кроком хочуть довести, що займатися виробництвом картоплі вигідно. Наразі виробники крохмалю вже мають невелике виробництво. Продукцію постачають на експорт у більш ніж 25 країн світу.

Ще статті по темі

Back to top button