Суспільство (відео)

«Вигорання на роботі – це нормально»: поради чернігівської психологині (Відео)

Втома під час робочого процесу знайома кожному, і через її накопичення зникають мотивація й інтерес до роботи загалом. Зрештою це може призвести до емоційного вигорання.

«Вигорання на роботі, як і в інших сферах нашого життя, абсолютно нормальне. Що таке вигорання? Вигорання – це, по суті, відсутність сенсів: куди далі рухатись, що робити, нерозуміння цього. Бо нам постійно потрібне якесь підкріплення – я це роблю для чогось», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Такий процес не виникає раптово, він є наслідком накопичення негативних емоцій, і його слід відокремлювати від перевтоми, яку можна подолати за кілька днів.

«Коли ми відчуємо перші симптоми – це зниження зацікавленості, це зниження інтересу, не хочеться мені займатись цією діяльністю, не відчуваю, що щось може змінитися, я не впливаю на цю роботу, тобто відстежує людина кожна сама в собі, з’являється роздратування, певна злість, хочеться ізолюватися від людей, від колег, не займатися своєю діяльністю – це дзвіночки вигорання», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Щойно людина приходить на роботу, вона повністю зацікавлена в процесі, хоче навчитися, стати успішною, але з роками звикає до одноманітного робочого процесу й інтерес дещо зникає. Тут варто звернути увагу роботодавців, оскільки саме вони можуть підвищувати інтерес працівника до роботи та її результатів.

«Роботодавцям було б непогано ввести систему заохочень. Тут ми можемо звернутися до мереживного маркетингу. Там постійне заохочення, емоційне заглажування, стимулювання, подарунки, перший, другий, третій рівень заохочення. Було б непогано, щоб в інших сферах було так само. Подарунки, зустрічі, знову ж таки, корпоративи – вони дуже важливі для того, щоб об’єднати компанію, щоб відчути не тільки робочу атмосферу, а й атмосферу релаксу, розслаблення, задоволення, емоційного розвантаження. Це необхідно мати такі зустрічі. Можна зустрічатися, якщо ви працюєте на роботі великим колективом, і ви десь берете участь як команда в якихось спортивних змаганнях, інтелектуальних, будь-яких», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Проте кожна людина може сама запобігти можливому вигоранню і зробити все, аби воно не виникло. Для цього варто поділити свій робочий процес на певні завдання, виконавши які не забути про власну похвалу. Якщо ж розумієте, що ця робота не для вас, то психологиня радить змінити свій вид діяльності.

«Можна щоденничок похвали собі зробити і щодня записувати, що класного я зробив сьогодні. Наприклад, три справи. Це буде самостимуляція до своєї діяльності. Постійне пізнання, проходження тренінгів, курсів підвищення кваліфікації, спілкування з колегами, до того ж бажано спілкуватись із колегами, які вищі від вас за рівнем знань», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Найбільше випадків вигорання виникає на роботах, що безпосередньо пов’язані зі спілкуванням з людьми, проте навіть на дистанційній роботі може виникнути цей неприємний процес.

«Немає мотивації знову ж таки мати гарний вигляд, одягатися, прикрашати себе, тобто тебе бачать тільки отак – в екрані. Багато ІТ-компаній організовують великі корпоративи, вони збираються, ось це переміщення з іншого міста дуже мотивує людей», — Наталія Лазаренко, психологиня.

Щоб уникнути професійного й емоційного вигорання, загалом важливо у своєму житті знаходити час не тільки для роботи, але й для інших сфер життя, розвиватися всебічно і знаходити час на себе та відпочинок.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button