Суспільство (відео)

На Чернігівщині назвали прізвища тих, хто наживається на комунальних лісах (Відео)

Депутати, громадськість, керівництво обласної ради, голови громад за круглим столом в облраді обговорили необхідність передачі дочірніх підприємств КП «Чернігівоблагроліс» у власність громад області.

Рішення про це було ухвалено ще в 2019 році минулою каденцією обласних депутатів, але відтоді ситуація, з огляду на реальні кроки та механізм, так і не зрушилася з місця. Депутати зазначили, що теперішня більшість в обласній раді гальмує процеси і заговорює питання.

«Мені здається, що ми повинні припинити розмови про доцільність, про проведення експерименту в окремому регіоні. Рішення сесії обласної ради конкретно вказує – передати агролісгоспи громадам. Прошу створити дорожню карту і до кінця року передати громадам те, що їм належало»,- Сергій Сергієнко, депутат Чернігівської обласної ради («За майбутнє»).

«Якщо ми зараз затягнемо цей процес, у тому сенсі, що виготовлятимемо всю технічну документацію на облагроліс, то ми ніколи не передамо. Все залишиться на рівні гасел. Із 2019 року ухвалене це рішення, але нічого не зроблено. Тому давайте напрацюємо механізм і на цю сесію його подамо і приймемо»,- Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Керівник управління комунального майна взагалі резюмував, що винні в пригальмовуванні передачі самі громади.

«Управління комунального майна робило запити на технічну документацію щодо лісовідведення, щодо розмежування, щодо витрат тощо, але документів на сьогодні жодна територіальна громада не надала»,- Василь Куліда, начальник управління комунального майна ЧОР.

Хоча в громадах назвали це неправдою.

«Нам теж дали формальну відписку, що Семенівка не була готова, хоча ми були готові»,- Сергій Деденко, голова Семенівської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині відбувся Чемпіонат України з GPS-орієнтування

Роботу керівництва «Чернігівоблагролісу» було названо неефективною і такою, через яку жителі області втрачають сотні мільйонів гривень.

«Вибачте, ви неефективно використовуєте, Денисе Борисовичу…. Не знаю, ви чи не ви винні в цьому питанні. І область втрачає 400 мільйонів із розвитку»,- Сергій Гривко, народний депутат України.

Сам нещодавно призначений виконувач обов’язків генерального директора цього комунального підприємства зазначив, що не готовий до діалогу.

«Я перепрошую. Я тільки годину тому дізнався про цю зустріч, але цифр у мене цих немає»,- Денис Усіков, в.о. генерального директора КП «Чернігівоблагроліс» ЧОР.

Така невизначеність у вирішенні питання та намагання забюрократизувати процес часто додавала діалогу емоційності.

«Прізвища сказати, хто набиває кишені? Прізвища? Мільйони. Хто не хоче передавати. Перший прийшов до влади Атрошенко. Чому він гальмує це питання? Атрошенко чому гальмує? Ми пішли в «Рідний дім», ми голосували. Чому Атрошенко так поводиться сьогодні?»,- Леонід Яковишин, аграрій.

«От скажіть, будь ласка, ви його садили, що ви його по 600 гривень продаєте? І яка реальна цифра зараз ринкова… деревини? І я вам потім виведу, скільки ми втратили грошей»,- Іван Дементов, депутат Чернігівської обласної ради («Слуга народу»).

У результаті вирішили створити робочу групу, що сформує на чергову сесію Чернігівської обласної ради рішення щодо механізму та строків передачі лісів громадам.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button