Суспільство (відео)

На Чернігівщині спалюють забитих свиней: в області виявили небезпечний вірус (Відео)

На Чернігівщині спалах небезпечного вірусного захворювання – африканської чуми свиней. Смертність від неї може сягати 100%. Попри те, що минулого року чуми в області не було, за словами фахівців, вона «лютує» в сусідніх державах.

«Дуже напружена ситуація зараз у наших сусідів – Білорусі, Польщі, Росії»,- Віктор Кульбако, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Виявили хворобу в лісництві під час державного моніторингу – періодичної перевірки на хворобу диких забитих і свійських загиблих тварин.

«24 січня цього року під час планового відстрілу дикого кабана в Ріпкинському районі, «Добрянкаагроліс», було виявлено африканську чуму свиней»,- Віктор Кульбако, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 46,5% жителів Чернігівщини повністю вакциновані проти COVID-19

Спеціалістами «Держпродспоживслужби» негайно були сформовані бригади з відстрілу дикого кабана і протягом тижня було добуто та спалено дев’ять тварин. Територію поряд із місцем виявлення хворої тварини зонували.

«Було визначено зону спалаху, зону нагляду та зону захисту. В епізоотичне вогнище потрапив тільки ліс. До зони нагляду не потрапили населені пункти, але до зони захисту потрапили чотири населені пункти. Один – Ріпкинського району і три – Городнянського району»,- Віктор Кульбако, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

А саме села Лавинь, Залісся, Перерост і Черецьке. Карантинні обмеження за вказаними територіями діятимуть протягом 40 днів. Великих свинокомплексів поряд із зоною зараження немає.

Загалом африканська чума свиней не становить загрози для здоров’я людини. Проте несе значні економічні збитки для галузі свинарства.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button