Суспільство (відео)

Спецвипуск: Рік пандемії, виборів і перекроювання Чернігівщини – чим відзначився 2020-й (Відео)

Журнал «Тime» назвав 2020-й найгіршим у сучасній історії. Може, це занадто різко, але й справді для всього людства він став непростим. Так само і для мешканців Чернігівщини.

Жителям області рік запам´ятався масштабною пандемією та екологічними катастрофами. Змінювався адміністративний устрій Чернігівщини, а її мешканці обирали собі нову місцеву владу.

Було цього року і чимало перемог наших спортсменів та артистів.

Про все це докладніше – у спецвипуску ЧЕline «Яким був 2020 рік».

Найбільше на життя Чернігівщини цього року вплинула пандемія вбивчого коронавірусу. Ще до березня хвороба здавалася далекою та заокеанською. Але згодом і мешканці регіону відчули на собі її вплив. Ще на початку карантину з’ясувалося, що масок в аптеках немає. Люди були вимушені купувати їх «із рук» або шити самотужки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До коронавірусу «готові»: в Чернігові в аптеках відсутні захисні маски (Відео)

«У вас є маски? – Масок немає.  – Плануються? – Якщо будуть, то в дуже малих кількостях. Завозять дуже рідко. – А яка ціна? – Востаннє була 3.50. – А коли це було? – Десь два тижні тому. А чому їх немає? – Бо всі люди хочуть маски».

Введення суцільного карантину спричинило чимало незручностей. Освітні заклади переходили на дистанційне навчання, до якого виявилися неготовими, підприємці банкрутували, а люди втрачали роботу. Життя повністю зупинилось, адже закривалося все, окрім аптек, магазинів і АЗС.

«Нам карантин пішов на користь. Ми більше часу проводили з родиною. Коли трішки послабили карантин, то намагалися частіше бувати на свіжому повітрі».

«У цій країні прогнозувати нічого не можна. А карантин проводив як усі: хтось гроші заробляв, а хтось вичікував».

«Уже боки болять. Ходити нікуди не можна. Телевізор, кухня, вагу набрав. Ну що це за дурниці? Це ж не життя, рух – це життя».

Змінилось життя і в побутовому сенсі. Тепер важко уявити його без масок та антисептиків. За новими правилами працюють усі заклади й установи.

Спіткало Чернігівщину й чимало екологічних лих. Через людську недбалість згоріло близько 11 з половиною тисяч гектарів чорнобильського лісу. До гасіння було залучено пів тисячі надзвичайників і 120 одиниць спецтехніки. Пожежу вдалося повністю ліквідувати лише через місяць після її початку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорнобилі вже немає відкритого вогню (Відео)

Окрім цього, в різних частинах Чернігівщини люди фільмували «торнадо», а тривала посуха призводила до пересихання малих і великих річок. Рівень був найнижчий за весь період спостережень. А це більше, ніж століття. Зокрема, вода в Десні впала до критичних показників. Її рівень був у 4 рази нижчим за норму.

Не обійшлось цього року і без резонансних вбивств. Наприкінці січня у Сновську знайшли мертвим 24-річного Олександра Клементьєва. Він працював на пилорамі в Сновську. Тіло хлопця лежало біля гуртожитку професійного училища лісового господарства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вивернуті кістки та розтовчена голова: подробиці вбивства 24-річного хлопця в Сновську (Відео)

«Знайшли біля смітника його. Він лежав на спині, казали, його туди вже відтягли. Кофта була задерта, пояс у нього був ще з собачої шерсті, він лежав окремо. Курточку теж зняли. Руки були чисті, він навіть не відбивався. Як сказав мамі патологоанатом, у його крові алкоголю не було», – Вікторія Середа, сестра вбитого.

Наймолодшому учаснику злочину – 15 років, а найстаршому – 22. Родичі вбитого кажуть, що кривдники перебували в алкогольному та наркотичному сп’янінні.

«Ми були на запобіжному заході, і цей Руслан, старший, мені сказав, що «ми просто хотіли до когось доколупатися». Їм просто стало скучно, я так зрозуміла», – Надія Сирота, мати вбитого.

Вбивць було троє. Усіх їх поліція затримала.

Сколихнула Чернігівщину і раптова смерть народного депутата України Валерія Давиденка. Він трагічно загинув 23 травня.

Валерій Давиденко представляв у Верховній Раді 208-й округ і відстоював права громад. Через смерть політика в окрузі було оголошено позачергові вибори народного депутата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя прожите недаремно: на Чернігівщині вшанували пам’ять Валерія Давиденка

Позачергові вибори до Верховної Ради пройшли одночасно з місцевими. 25 жовтня люди обрали голів міст, громад і депутатів до рад різних рівнів.

Вибори 2020 стануть особливими з двох причин. Це пандемія і це зміни у виборчому законодавстві. Особливо впливатимуть на інтенсивність волевиявлення нові бюлетені.

«Не було досі виборчих кампаній, де форма переважає зміст кампанії. Форма – це ковід, протиепідеміологічні заходи, застосування нових виборчих бюлетенів, які зараз для багатьох нові, тож можуть стати певним шоком для людей, коли вони братимуть їх у руки», – Юрій Паперний, політичний оглядач.

У результаті виборів депутатами міських рад стали 1636 обранців.

Та політичне життя Чернігівщини у 2020-му відзначилося не лише виборами. Цього року в області знову змінився губернатор. На цю посаду вперше призначили жінку – 29-річну Анну Коваленко.

Під час Революції гідності Анна Коваленко була сотницею 39-ї жіночої сотні Самооборони Майдану. У 2014 році балотувалася до Верховної Ради за 206-м округом. У 2019 році була нардепом, потім заступницею голови Офісу президента. Останнім часом працювала заступницею міністра розвитку громад і територій.

«Буду робити все від мене залежне, аби стрімко розвивався цей регіон. І це можливо лише завдяки співпраці разом із вами, бізнесмени, народні депутати, лідери регіонального та місцевого рівня. А також за підтримки уряду. Чернігівцям хочу пообіцяти бути відкритою і робити все можливе, щоб крок за кроком їхнє життя ставало кращим», – Анна Коваленко, голова Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова губернаторка та землі в комунальну власність громад: результати візиту президента на Чернігівщину (Відео)

Були й інші призначення, пов´язані з Чернігівщиною. Так, ректора «Чернігівської політехніки» призначено міністром освіти і науки України. А уродженка Носівки Вікторія Спарц стала сенаторкою в Конгресі штату Індіана в США.

Змінювався й адміністративно-територіальний устрій області. Її поділили на 5 районів, із центрами в Чернігові, Ніжині, Прилуках, Новгороді-Сіверському та Корюківці. Саме до останнього виникло найбільше питань.

Жителі Менщини продовжують боротися за те, щоб Мена стала центром одного з п’яти новоутворених районів. Люди вийшли на головну площу населеного пункту, аби привернути увагу влади. Вони обурені рішенням зробити районним центром Корюківку.

«У Корюківці пусті села. Там фабрика трохи підтримує. Я їздив молоко заготовляв 12 років, то я знаю, які там села. Там людей нема. Глушина. А наш район живе і розвивається. В нас землі всі обробляються. І в Мені самій організації працюють сьогодні», – Михайло Болва, житель Менщини.

«Усе в нас відповідає всім критеріям, щоб був Менський район. І кількість населення дуже велика. 30 тисяч населення. Я прийшла підтримати, бо віримо, що перемога буде за нами. Будемо берегти, оберігати наш район», – Наталія, жителька Менщини.

«Якщо не буде району, то далі тут нічого не буде. І треба боротися до кінця, тому що Мена – це центр», – Віталій Крутий, житель Менщини.

Але центром району Мена так і не стала. Уряд надав перевагу Корюківці.

Окрім цього, в 2020-му завершився процес децентралізації, в результаті якого на Чернігівщині утворили 57 територіальних громад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальне укрупнення: жителі Менщини вийшли на акцію протесту (Відео)

Своїх шанувальників цього року радували чернігівські спортсмени. Так, футбольний клуб «Десна» вперше за свою історію вийшов до Єврокубків. Перший матч на міжнародній арені провели проти німецького «Вольфсбурга». У запеклій боротьбі поступилися з рахунком 0:2 більш досвідченому супернику.

А боксер Дмитро Митрофанов завоював пояс WBO Oriental в першій середній вазі. У результаті 10-раундового поєдинку він переміг британця Асінью Байфілда.

Чернігівщина не пасла задніх і на культурній ниві. Так ніжинський гурт «Go_A» пройшов національний відбір «Євробачення» зі своєю піснею «Соловей».

Таким чином гурт мав представити Україну на конкурсі «Євробачення» в Нідерландах. Однак Європейська мовна спілка повідомила, що він не відбудеться через пандемію коронавірусу. Тому гурт візьме участь вже у «Євробаченні-2021».

Та ці події – лише частина всього того, що відбувалося на Чернігівщині. Цілий рік наші журналісти висвітлювали найцікавіше з життя області, аби читачі Чеline першими дізнавалися про головне.

Отже, 2020-й завершується. В передчутті нового року мешканці Чернігівщини будують плани та вірять в те, що важкі часи вже позаду.

І нехай 2021-й рік принесе жителям області тільки радісні новини та незабутні, в хорошому сенсі, події.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button