Суспільство (відео)

На Чернігівщині відкрили реабілітаційний центр для військових (Відео)

Свіже повітря, здоровий сон, лікувальні масажі, робота з лікарем-реабілітологом і психологом – на Чернігівщині українські військові мають можливість відновитись морально та фізично у новоствореному реабілітаційному центрі.

«Людина не вічна, здоров’я не вічне, психіка теж не вічна, вона нестійка, в когось більше, в когось менше, але вона має свій ресурс і цей ресурс необхідно відновлювати. Працювати над цим повинні професіонали, в цьому напрямі це – психологи. Треба людину приводити до ладу, інакше ми почнемо втрачати своїх людей», — офіцер відділу психологічного забезпечення ОК «Північ» Олександр Васильковський.

Первинна психологічна реабілітація військових тут триває тиждень. Проходять її українські захисники, які перебувають на передових позиціях оборони. План оздоровлення налічує три блоки.

«Перший психологічний блок – це робота військових психологів. За напрямами: індивідуальна робота; колективна робота, тобто з групою; та робота в напрямку сімейної терапії – якщо до військовослужбовця прибувають його дружина, діти або батьки», — офіцер відділу психологічного забезпечення ОК «Північ» Олександр Васильковський.

Щодня з бійцями працює військовий психолог. До кожного з них він добирає індивідуальний підхід, встановлює зв’язок і розробляє вправи для психологічного відновлення.

«Робота дуже важлива та важка. Тому що, по-перше, кожна людина – індивідуальність, до кожної треба знайти свій підхід, якісь загальні теми, на які можна поспілкуватися.

Зараз, як ми бачимо, люди малюють, спілкуються між собою, ми спілкуємося з ними, вони розкриваються та почуваються більш розкутими, ніж коли приїжджають сюди», — офіцер-психолог Ярослав Іващенко.

Другий блок – це реабілітація опорно-рухового апарату, який надзвичайно страждає через щоденне навантаження і травми бійців.

«За допомогою лікарів-реабілітологів, які з допомогою лікувальної фізкультури, мануальної терапії та масажів відновлюють хребет військовослужбовця після компресійних ударів, які сталися під час бойових дій», — офіцер відділу психологічного забезпечення ОК «Північ» Олександр Васильковський.

Правильно підібрані фізичні вправи та види лікувального масажу допомагають організму бійців за лічені дні відновити сили та підготуватися до нових фізичних навантажень.

«Військовослужбовці перебувають на реабілітації і зрозуміло, що в кожного фактично відбувається навантаження на хребет, певні проблеми виникають, тому переважно ми працюємо з хребтом.

У них втомлені дуже м’язи, бо часу на відпочинок дуже мало. Тому вони всі потребують якогось відпочинку та масажу. 

Поки вони тут перебувають, у них є певний графік, вони приходять і ми робимо масаж, працюємо з ними», — керівник Чернігівського оздоровчо-реабілітаційного центру В’ячеслав Титаренко.

«Завдяки тренажерам, завдяки діафрагмальному диханню, вправам, запозиченим від Пілатеса Джозефа, на отаких ролах ми відпрацьовуємо, розслаблюємось і допомагаємо військовослужбовцям відновити не тільки свій бойовий дух, але й своє тіло», — лікар-реабілітолог Ярослав Козлов.

І звісно, смачний обід. Збалансоване та повноцінне харчування – це те, про що на передовій забуваєш. Тут же захисники мають можливість щодня смакувати свіжі страви, які з любов’ю готують дбайливі кухарі.

«Сирний супчик із грибами, плов, відбивні та салатик. Щодня у нас свіжий салатик.

Обов’язково фрукти, сік, випічка. Це все для наших хлопців», — старший кухар Світлана Крамаренко.

Третій блок – це соціально-правова підтримка особового складу. В ньому передбачені заходи, що дають бійцям можливість перепочити тілом і душею, дізнатися нове та наповнитися духовно.

«В ньому передбачені заходи з культурного забезпечення. Тобто вивезення особового складу в місто, екскурсії, різноманітні концерти», — офіцер відділу психологічного забезпечення ОК «Північ» Олександр Васильковський.

Подібний заклад для реабілітації військових – перший на Чернігівщині. Він функціонує за рахунок допомоги волонтерів, підприємців та ОК «Північ». Продовжувати активну роботу в цьому напрямі – надважливо для України, адже війна калічить тіла, душі та життя, і нам необхідно зробити все можливе, аби нація подолала її вплив, Перемогла та мала сили фізичні та моральні на відновлення України.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button