Суспільство (відео)

Перехід на зимовий час: поради психолога, як налаштуватися на переведення годинника (Відео)

У ніч із 30 на 31 жовтня Україна перейде на зимовий час. Свої годинники треба буде перевести на одну годину назад. Чернігівці розповіли, як ставляться до чергових змін свого часового режиму.

«Я взагалі терпіти не можу це переведення годинника. Тому що порушується режим дитини, мій режим. Ти звикаєш лягати в один час, а тут усе не так. Відчуваєш одне, а на годиннику це інше. Толку від цього переведення, а погано всім. Швидше б це все скасували».

«Впливає. – Яким чином? – Ми метеозалежні. На стан здоров’я».

«Взагалі люблю літній час. Тому що світовий день довший. – На організм якось впливає? – Ні».

Психолог Олена Гірченко розповіла, як психологічно підготуватися до такого переходу. Треба розглянути проблему в двох аспектах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші дні листопада порадують чернігівців теплом

«По-перше, чи можемо ми вплинути на цю подію? І яким чином ми на неї реагуємо. Якщо ситуація не є зоною нашого контролю, тобто те, що ми будемо безперестанно говорити, не вплине на наслідки цієї ситуації, то тоді ми точно можемо знати, що це не є зоною нашого впливу, а отже, вона буде, будемо ми про це говорити чи ні»,- Олена Гірченко, психолог.

За її словами, певна реакція на ситуацію – це особистий вибір кожного.

«І якщо ми хочемо про це похвилюватися, про це говорити, прислухатися «А як я до цього ставлюся?», то таким чином ми ситуацією, яка не є нашою, спричинимо психологічний стрес, що зумовить фізіологічні наслідки, тобто в нас розболиться голова, в нас розболиться серце, впаде настрій і ми будемо засмучені»,- Олена Гірченко, психолог.

Аби легше перенести переведення годинників, психолог радить не зациклюватися на цьому, прийняти ситуацію як належне та ставитися до цього як до звичайної події, на кшталт змін погоди.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button