Суспільство (відео)

На півночі Чернігівщини розпочався сезон збору «чорного золота» (Відео)

У лісах Чернігівщини, в північних її районах, розпочався сезон збору ягоди, що формує левову частку бюджетів багатьох жителів сільської місцевості.

«Доволі непогана підмога у фінансовому плані. Той, хто не лінується, має бажання і вільний час, той заробляє. Так, важко. Праця пекельна, комарі, спека, але вони знають, за що вони працюють»,- Олександр Вертейко, займається збором чорниці.

Уже приблизно тиждень, як стартував збір чорниці – ягоди фундаментальної для жителів півночі області як із економічного, так і з харчового та медичного погляду. Дари лісів мають неабияку користь для зору.

«Сприяє покращенню зору. Це доведено всіма, це перевірено на особистому досвіді»,- Олександр Вертейко, займається збором чорниці.

У селі Олешня, що в Добрянській громаді, розповідають, що цьогоріч чорниця мала всі передумови до хорошого врожаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкриють ще два пункти масової вакцинації населення

«Щодо об’ємів? Це початок. Спрогнозувати важко, але чорниця є. Морозів не було, вологи вистачало. Хороша, велика чорниця»,- Олександр Вертейко, займається збором чорниці.

Дрібна ягода родить, якщо ранньою весною був мороз або ж якщо в квітні, травні – спека. Високі температури влітку вже не дуже впливають на врожай.

Росте ягода переважно в густих лісових низинах.

«Здебільшого в низинних місцях. У березовому лісі та в сосновому. Там, де густина, там вона і є»,- Олександр Вертейко, займається збором чорниці.

Загалом закупівельна оптова ціна на ягоду наразі в середньому 50 гривень за кілограм. Одна людина може зібрати за день до 10 кілограмів чорниці, а це щонайменше п’ятсот гривень доходу в сімейний бюджет.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button