Суспільство (відео)

На сесії міськради не поділили квіткові бутики і взяли «утаємничений» кредит (Відео)

Підприємці, які торгують квітами на Центральному ринку, і представники фірми «Хімік», яка встановлювала торговельні бутики і вже 17 років орендує тутешню земельну ділянку, побили горщики. Суперечка у сторін настільки серйозна, що на 30-й сесії міської ради квіткарі просили депутатів не продовжувати договір оренди їх нинішньому хазяїну.

«Орендавець зобов’язується робити капітальний ремонт, а за 17 років вони не зробили жодного ремонту,  також торговельні ряди забезпечити освітленням та водою. Ми розуміємо, що там стоять квіткарі і основне, що є для їх торговлі – це вода. Люди самі купують воду і все це кладеться на ціну квітів», — Світлана Жимолостнова – голова профспілки підприємців.

Свої зауваження підприємці виклали у зверненні до земельної депутатської комісії. Вона розглянула скаргу і стала на бік квіткарів, які попросили віддати договір на оренду землі під бутиками комунальному підприємству «Парковка і ринок». Нинішній орендатор – товариство «Хімік», звісно, проти такої ініціативи.

«60 робочих місць було створено, нами було побудовано електричну підстанцію, яка забезпечує електроенергію ще й 30% ринку, який живиться від нашої підстанції. Ми в підприємство інвестували кошти, для того, щоб якесь КП «Парковка і ринок» прийшло і працювало», — Володимир Петрушанко – представник фірми ТОВ «Хімік».

Як запевняє представник фірми «Хімік» Володимир Петрушанко, усі вимоги договору оренди вони виконують: пошкоджені підприємцями бутики ремонтувати не зобов’язані, а воду підводити не дозволяють норми. До того ж, у бюджет міста орендатор сплатив більше 2 мільйонів гривень.

«Це є зговір з відповідними структурами для того, щоб у нас віджати те, що було зроблено роками замість того, щоб нам дати в оренду і щоб ми могли працювати і реконструювати», — Володимир Петрушанко – представник фірми ТОВ «Хімік».

Договір оренди у «Хіміка» закінчується в кінці травня. Депутати, заслухавши конфліктуючі сторони, вирішили зняти питання з порядку денного і відправити на доопрацювання.  Гостру дискусію викликало питання закупівлі у кредит 12 тролейбусів. Чернігівське тролейбусне управління має сплатити за них 51 мільйон гривень. Кредитні кошти погодився дати один з українських банків під 16% річних. Присутніх у залі депутатів обурило те, що вони в очі не бачили договору між  банком і ЧТУ, а відтак не знають про фінансові загрози цієї співпраці.

«Якщо був би проект договору лізингу , ми б, можливо, все не обговорювали, бо у нас би був офіційний документ. Станом на сьогодні такого проекту і документу ми не бачили», — Віктор Бистров – депутат Чернігівської міської ради (Наш край).

За словами депутата Віктора Бистрова утаємничений чи то відсутній договір між установами приховує такі ризики кредитування – невідома валюта, за яку купуватимуть транспорт, невирішена ситуація з відсотком страховки і нез’ясовані штрафи за дострокове погашення кредиту.

«Ставка фіксована. Вона буде 16% , строк – 3 роки. Чи можливе дострокове погашення? Можливе», — Ася Бойко – директор Чернігівської філії банку.

За кредитування на сесії міської ради проголосував 31 депутат. То ж міська рада стала поручителем тролейбусного управління  під час укладення ним договору фінансового лізингу.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button