Суспільство (відео)

На сміттєзвалищі в Лемешах знайшли львівське сміття: люди протестують, керівництво мовчить (Відео)

Вони живуть у їдкому смороді і так уже майже півтора року. Жителі Козелецького району стурбовані ситуацією, що склалася навколо львівського сміття. Люди бачили, як фури із львівськими номерами везуть відходи львів’ян на сміттєзвалище в Лемешах.

«Мешканці дуже переживають, бо кажуть, що йдуть щонайменше по дві-три фури зранку та по дві-три фури ввечері. Якщо так триватиме хоч би місяць, це вже страшно, це вже має якось припинятися», — жителька Козельця Вікторія Силенок.

Через львівські відходи, переконані місцеві жителі, за півтора року місце на полі в Лемешах перетворилося з маленького смітника на величезне сміттєзвалище. А люди почали частіше хворіти й труїтися, адже підземні води на цій території знаходяться близько до поверхні.

«Сьогодні це сміття лежить на землі, а післязатра воно з опадами піде у землю, у воду, а цю воду ми п’ємо, тут майже у кожного в будинку є свердловина», — житель Козельця Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вантажівка на Чернігівщині викинула 12 тон львівського сміття

На доказ того, що тут лежить сміття зі Львова, допитливі часто знаходять квитанції, чеки та багато інших документів, які вказують на те, що їх везли сюди із заходу України.

«Осьо під ногами лежить купа документів, я відкриваю і читаю, отже, приватне підприємство «Євролсмал», Україна, місто Львів, знаходиться це підприємство по вул.. академіка Єфремова, будинок 28, кв. 8, м. Львів», — громадський активіст Ігор Корнієнко.

До речі, чернігівські екологи запевняють: ще жоден район області не дав згоди на ввезення на свою територію львівського сміття, бо й свого вистачає.

«За інформацією державної екологічної інспекції, ніхто такого дозволу не давав», — представник державної екологічної інспекції в області Олег Федоренко.

Сміттєзвалище на території Лемешівської сільської ради знаходиться в оренді ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець». Його засновником є Олександр Набільський, нинішній депутат Козелецької ОТГ. Як стверджує керівник, сюди звозять сміття лише з Козелецького району, а також із міста Українка Київської області. Між двома підприємствами підписаний договір. Хоча у відповідях Набільський плутається і не спростовує того, що тут може бути сміття зі Львова.

«Договір є. Із ким? – Із перевізником. – Із яким? Я не пам’ятаю, як називається. Зі Львова ви не приймаєте? – Я не знаю, звідки воно», — засновник ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець» Олександр Набільський.

Біля сміттєзвалища громадські активісти провели робочу зустріч. До керівників підприємства вони прийшли із стосом документів – це відповіді з різних інстанцій, вони вказують на те, що підприємство «Еко-Сервіс-Козелець» працює незаконно, і договорів з Українкою Київської області в нього теж нема.

Виконавчий комітет Української міської ради, Обухівського району, Київської області. Вивезення відходів з території Української міської ради на територію Козелецького сміттєвого полігону ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець» не здійснюється. Перший заступник міського голови Луценко)

«Ліцензії ТОВ «Еко-Сервіс-Козелець» від НКРЄ КП не отримували – є офіційний запит і офіційна відповідь, договору про оренду землі теж немає. Це була виділена земля для сміттєзвалища, але не надана в оренду «Еко-Сервіс-Козелець», тобто вони тут працюють самовільно – захотів і завозять, і так далі», — громадський активіст Ігор Корнієнко.

До речі, на робочу зустріч громадські активісти запросили й очільників громади та району, утім, ті її проігнорували. За екологію Козелеччини активісти планують боротися і далі.

Ще статті по темі

Back to top button