Суспільство (відео)

На території Валу збираються спилювати дерева – влада «за», активісти проти (Відео)

Спершу хрестами, а потім фарбою – протягом останніх десяти днів невідомі позначили майже сотню дерев, які ростуть на території чернігівського Дитинця. Активісти переконані – природні пам’ятки хочуть зрізати.

«Вони помічені під повне знесення – оце дерево, ось це, ось це. З усієї цієї галявини з 20 дерев залишать три», — розповідає голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський.

Невідомі, бо на прохання активістів, науковців та істориків, які занепокоєні такими діями, вони не показали жодного документа і не розповіли, якими чином визначають аварійність дерев. Активісти наголошують, що позначені зелені насадження в задовільному стані. 14 лютого невідомий чоловік, який позначав стовбури хрестами, проігнорував зауваження дослідників.

«Вона ходила по території Валу і відзначала хрестами дерева – як пошкоджені, так і здорові. Дерева різних порід. На запитання, хто ви такий, він сказав мені, що не повинен переді мною звітувати», — продовжує голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський.

19 лютого ситуація знову повторилася. Відбирати дерева на територію Валу прийшли вже шестеро осіб, розповідає Костянтин Ягодовський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насосній станції в Ялівщині загрожують дерева?

«Вони вже без інструмента, а з балончиком. Вони позначали дерева, які знаходяться за моєю спиною. Уперше після того, як хлопець походив, було позначено 120 дерев, які за його одноособовим баченням підлягають вирубці», — говорить голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський.

 Хто ці невідомі люди, стає зрозуміло на ранковій нараді в міській раді. Активісти таки достукалися до міського голови і почали вимагати пояснень.

«Комісійно представник «Зеленбуду», також представник Державної екологічної інспекції і представник управління ЖКХ… було здійснено комісійно обстеження частини дерев, які знаходяться в парку імені Коцюбинського, тобто це на Валу, виявлені аварійні дерева, вони позначені», — розповідає начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков.

Роман Старіков запевняє міського голову, що всі відібрані дерева – надто аварійні і можуть впасти. На підтвердження слів сипле цифрами – каже, комісії вдалося знайти дерева, довжина стовбура яких 40 см, а глибина ураження – 24 см. Такі дерева треба зносити, вважає Старіков.

«Я, користуючись нагодою, хочу спитати тих активістів, хто з них підпишеться, що це здорове дерево, і хто з них піде у в’язницю в разі падіння цього дерева на людину чи, не дай Боже, мамочку з коляскою», — говорить начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЖКГ пояснили, навіщо пошкоджують дерева на Валу

Дії активістів, науковців та істориків у «Зеленбуді» вважають незаконними. Роман Старіков обіцяє наступного разу проводити обстеження дерев з участю поліції – щоб ніхто не заважав.

«Мені дивно, що ми виконуємо роботи ще й маємо за це відповідати. То давайте не виконувати ці речі, не будемо взагалі зрізати нічого», — обурюється чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Чому активісти, науковці та історики схвильовані бажанням влади і «Зеленбуду» знести дерева на Валу? Науковець Костянтин Ягодовський припускає, що таким чином хтось із владної верхівки хоче поповнити свої статки, адже на всі роботи в бюджеті закладатимуть кошти.

«Всі наші молоді спеціалісти служб… дерева – це гарний товар, і на одному дереві можна добре заробити чотири рази», — запевняє голова обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський.

Начальник міського комунального підприємства «Зеленбуд» Роман Старіков обіцяє не зважати на зауваження активістів, і роботи з видалення дерев таки проведуть. Не погоджуючись із думкою міської влади, захисники території Валу наполягатимуть на тому, аби дерев не чіпали. ЧЕline у свою чергу теж триматиме цю ситуацію на контролі.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

3 коментарів

  1. Пусть эти эксперты сначала возместят убытки людям которые пострадали от падения деревьев — а потом дают советы.
    здесь на вид абсолютно здоровое зеленое дерево чуть не убило человека
    http://cheline.com.ua/news/nadzvichajni-podii/u-chernigovi-derevo-led-ne-rozchavilo-cholovika-foto-96211
    Здесь под весом снега, разбило машину, тоже здоровое на вид
    http://cheline.com.ua/news/society/snigovij-avtoterorizm-u-chernigovi-derevo-znovu-poshkodilo-mashinu-fotofakt-110855

    Здесь остановку
    https://cheline.com.ua/news/society/u-chernigovi-na-zupinku-gromadskogo-transportu-vpalo-derevo-foto-111484

  2. Уроды,город стал почти лысым, как з…упа. Головы у вас аварийные, а не деревья.

  3. Та шо це таке?!! Скільки можна знущатись?!! По місту знайдеться чимало дерев, які дійсно аварійні, а вони до Валу так причепилися. Якщо вже так кортить спиляти, то нехай проводять незалежну експертизу з визначення стану дерев, а то ставити помітки «на глаз» кожен може. Коли всеж поспилюють, хай порозрізають кожне спиляне дерево на «п’ятаки», зроблять виставку і продемонструють всім людям реальні ураження тих дерев. А потім всі неуражені частини спиляної деревини віддадуть майстрам, може ті щось зроблять для прикраси Валу.
    У крайньому випадку для опалювальних потреб будівель, які знаходяться на Валу (якщо такі є), щоб пиляльники на деревині не наживались.

Back to top button