Суспільство (відео)

Нагальні потреби бізнесу: у Чернігові обговорили проблеми підприємців (Відео)

Тиск обласної податкової на бізнес Чернігівщини, можливість страхування майна від воєнних ризиків, компенсація за зруйноване внаслідок повномасштабного вторгнення майно – ці та інші виклики для бізнесу Чернігівщини і – що найголовніше – можливі шляхи їх вирішення обговорили в межах зустрічі народної депутатки, голови Парламентської спецкомісії з питань захисту прав інвесторів Галини Янченко з місцевим бізнесом.

«Такі зустрічі ми зараз проводимо регулярно, в усіх регіонах України, адже, на мою думку, високопосадовці зі своїх високих кабінетів повинні спускатися на землю та з’ясовувати, які проблеми є у бізнесу. Війна підкинула нам зовсім нові виклики і на них треба оперативно реагувати», — Галина Янченко – народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів.

«Ми власне окреслили ті напрями, які, ми вважаємо, містять у собі обмеження, щоб наші господарюючі суб’єкти, наші підприємства працювали стабільно, щоб вони за нашою моделлю додавання до перемоги містили в собі таку характеристику, як стійкість», — Костянтин Іванов – президент Чернігівської регіональної торгово-промислової палати.

Одне з основних і наразі найбільш обговорюваних питань – дії Головного управління податкової служби Чернігівської області щодо бізнесу Чернігівщини.

«На превеликий жаль, ми мусимо констатувати, що сьогодні податкова намагається наповнити бюджет, насправді робить не краще, а гірше, адже велика частина підприємств через це страждає. У них блокуються оборотні кошти, а частина взагалі починає думати про релокацію не через безпекові проблеми, а задля уникнення всіх цих проблем й уникнення додаткового тиску з податковою. Це буде дуже серйозний шмат роботи, і сьогодні податкова почувається, на превеликий жаль, дуже впевнено. Я вважаю, що не повинна податкова почуватися впевнено за рахунок інтересів тих, хто сьогодні сплачує податки та забезпечує обороноздатність нашої країни», — Галина Янченко – народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів.

Основними акцентами під час зустрічі стали пошуки шляхів вирішення питань, що постали перед бізнесом Чернігівщини через повномасштабне вторгнення.

«Є дуже багато профільних питань, наприклад, це питання страхування воєнних ризиків. Минулого року уряд України успішно почав переговори, і цьогоріч ми маємо перші успішно застраховані інвестиції від воєнних ризиків, і я вважаю, що цю практику ми зможемо поширити і на Чернігівщині. Також порушували інші питання: питання компенсації завданих збитків для бізнесу, питання руйнувань. І теж є деякі підприємці, які думають у бік колективного позову на дії агресора, аби отримати хоча б якісь кошти та почати відновлювати виробництво, отримувати можливість оборотних коштів і так далі. Ми обмінялися контактами, і тепер на прямому зв’язку безпосередньо з учасниками круглого столу, що допоможе нам «добити» всю цю проблематику до кінця. І знайти та відтестувати найкращі рішення, які підійдуть і бізнесу, і уряду, і Верховній Раді – з іншого боку», — Галина Янченко – народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button