Суспільство (відео)

Найбільша мрія – очне навчання: Козелецький ліцей – про воєнні реалії освітнього процесу (Відео)

Козелецький ліцей №1 має одну з найдавніших історій у громаді, у 2022 році тут планували грандіозно відсвяткувати 110 років від дня заснування закладу, але війна змінила плани як вчителів, так і учнів.

«Зараз у нашому закладі навчаються 473 учні, а педагогічний колектив налічує 37 педагогів. Звісно, переважно це жіночий колектив, але є й троє чоловіків – це два вчителі фізичної культури та вчитель предмету «Захист України». Два педагоги-чоловіки в нас залишилось працювати та допомагати нам, а один вчитель фізичного виховання Олексій Шудра вирішив піти до військового комісаріату та стати на захист нашої України», — директор Козелецького ліцею №1 Людмила Павленко.

Патріотичне виховання та любов до Батьківщини – одні з найголовніших цінностей ліцею. Тож тут активно допомагали нашим захисникам ще з далекого 2014 року.

«Ще з 2014 року ми, звісно, не залишилися осторонь, підтримували наших захисників. Тоді ще на східному напрямку, а потім на південному, влаштовували багато різних акцій, круглих столів, уроків мужності. Збирали необхідні медикаменти, вітальні листівки, щоб зігріти душу нашим захисникам», — директор Козелецького ліцею №1 Людмила Павленко.

Від початку повномасштабної війни ця допомога збільшилася в рази, а педагогічний колектив і заклад за час активної фази бойових дій на Чернігівщині нагодували не одну тисячу тимчасово переміщених осіб, які виїжджали з Чернігова й окупованих сіл.

«Було різне, це і тісна співпраця з волонтерськими організаціями, з військкоматами, з батьками та випускниками, які вирішили стати на захист країни та піти до лав ЗСУ. Це різні акції для придбання ліків, теплі речі та продукти харчування.

Майже цілодобова наша їдальня готувала їжу. Ми теж допомагали чим могли, наприклад, знайти житло для цих людей, навіть на одну ніч. Я знаю, наші викладачі та батьки просто віддавали свої будинки, щоб підтримати цих людей, і продовжують їх підтримувати», — директор Козелецького ліцею №1 Людмила Павленко.

Зараз навчання у закладі здійснюється дистанційно, щоб гарантувати безпекові норми.

«Перші два місяці ми працювали згідно з розкладом, а тепер працюємо згідно з графіками відключення електроенергії. Дуже складно, бо ми практично не маємо прямого контакту з дітьми. Особливо важко в першому класі та п’ятому. П’ятий клас зараз навчається за програмою НУШ, до нас прийшли нові дітки і важко їм прилаштуватися, бо немає такого психологічного зв’язку, тобто є спілкування, проводиться начитка, але ми не бачимо, як дитина пише в зошиті, не можемо кожному особисто допомогти, підказати», — заступник директора з навчально-виховної роботи Валентина Сорока.

Утім, дистанційне навчання не заважає учням брати участь у Всеукраїнських конкурсах та олімпіадах, на яких вони посідають перші місця. А поки стіни ліцею чекають на учнів, у закладі триває оновлення та ремонти. З цим активно допомагають різні програми та благодійники.

«Нам активно почав допомагати народний депутат України – Борис Вікторович Приходько. Це були і ноутбуки, і широкоформатні телевізори, які підтримували вай-фай, і зараз вони працюють у початкових класах. І, звісно, коли для всіх неочікувано прийшла велика війна до нас, на нашу землю, то ця потреба дещо загострилася, адже тепер усі всілися вдома і треба якось виходити на зв’язок. То так само від Бориса Вікторовича і благодійного фонду «HOPE CHARITY» ми отримали аж 14 комп’ютерних комплексів. Це цілий комп’ютерний клас», — директор Козелецького ліцею №1 Людмила Павленко.

Ліцей також увійшов до програми підтримки від ЮНІСЕФ, що передбачає отримання 3 000 доларів на покращення матеріально-технічної бази.

«У нас була проблемна зона біля їдальні, де дітки миють руки перед обідом, де діти набирають воду, щоб полити квіти. У нас там була катастрофічна ситуація. То ми знайшли підрядників, знайшли проєкт, управління освіти перевірило всі документи та погодило їх. І зараз ми робимо місце, де діти зможуть помити руки, будемо встановлювати питні фонтанчики з фільтрованою чистою водою, тобто таке місце гігієни загального користування ми зараз облаштовуємо», — директор Козелецького ліцею №1 Людмила Павленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рушники, вишиванки, плахти та килими: Козелецький музей історії ткацтва має унікальні зразки з усієї Чернігівщини

До непростого зимового періоду заклад також підготувався.

«Уже четвертий рік ліцей працює на твердопаливному опаленні, до цього в нас був газ. Але ми ще раніше вирішили, що буде доречніше перевести такий заклад освіти на альтернативне опалення, адже він також є опорним закладом. Відбулася заміна котла на твердопаливний, але газова установка також залишилася.

Було закуплено і торфобрикет, і дрова. Працівники котельні також працюють, ще придбали генератор на випадок якихось аварійних відключень, щоб котельня працювала», — директор Козелецького ліцею №1 Людмила Павленко.

Тож головна мрія всіх педагогів, учнів і батьків – знову відвідувати ліцей очно. А поки, аби не забувати рідні аудиторії, вони частенько приходять сюди в гості та записують свої унікальні новини ліцею у форматі відеороликів, які викладають у соцмережі.

Журналіст: Марина Кирієнко 

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button