Суспільство (відео)

Нападу лисиць зазнали три мікрорайони Чернігова (Відео)

Райони Чернігова Астра, Півці та Олександрівка цього року стали місцями нападу лисиць. В Астрі загибла тварина не була придатна до аналізу на сказ, у Півцях лисиця покусала собаку та втекла. Тільки в останньому випадку був підтверджений факт небезпечної хвороби.

«За останній місяць у нас один позитивний випадок сказу. Лисиця в районі Олександрівки. Забігла в район великих будинків, не приватних навіть, і покусала жінку. Тварин покусаних не було», — Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської державної лікарні ветеринарної медицини.

Загалом цього року в області виявлено 32 неблагополучні пункти щодо сказу, в яких захворіли 42 тварини. Є незначна динаміка збільшення, порівняно з минулим роком. Серед лідерів за захворюваністю – 4 райони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі захворювання на сказ людей лікуватимуть безкоштовно

«Менський район, Ріпкинський, Носівський і Чернігівський – це чотири райони, де є по 3-4 неблагополучні пункти», — Юрій Павлішен, керівник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Половина виявлених скажених тварин – це дикі, переважно лисиці, половина свійські – собаки, коти, в двох випадках – велика і дрібна рогата худоба. Фахівці ветеринарної медицини зазначають: єдиним і найефективнішим способом запобігти сказу є вакцинація.

«Вакцина «Рабістар» українського виробництва, прекрасно переноситься. Вона у нас є в достатній кількості», — Ірина Змієвська, заступник начальника Чернігівської державної лікарні ветеринарної медицини.

Вакцинація профілактична, проводиться щорічно. Її можна зробити в державних ветеринарних установах безкоштовно. Нагадаємо, що сказ у разі несвоєчасного виявлення та лікування після зараження є смертельною невиліковною хворобою.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button